Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

IZMJENE ZAKONA

Dio medicinskih sestara moći će davati lijekove i bez liječnika: “Želimo da se čim prije djeluje”

Autor: Hina

14.02.2024. 19:07
Dio medicinskih sestara moći će davati lijekove i bez liječnika: “Želimo da se čim prije djeluje”

Foto: PixabayIzmjenama i dopunama Zakona o sestrinstvu, medicinskim sestrama i tehničarima prvostupnicima bit će omogućeno pružanje terapije ili lijeka bez prisustva liječnika, čime će se proširiti njihove kompetencije, rekla je u srijedu državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš.


“Sestra je najčešće osobi prvi kontakt, mi joj ovim izmjenama omogućavamo da, nakon što prepozna o čemu je riječ, može primijeniti terapiju. Time pomažemo da se brzo djeluje, da se sačuva zdravlje i da posljedice budu što manje”, izjavila je Bubaš na predstavljanju zakonskih izmjena u Hrvatskom saboru.


Zakonske izmjene odnose se na medicinske sestre i tehničare prvostupnike sa završenom specijalizacijom iz djelatnosti hitne medicine, koji će tako dobiti veće kompetencije ali i veću odgovornost.


Prepoznavanje indikacije neprocjenjivo u nekim životnim okolnostima
“To znači prepoznavanje indikacije da treba primijeniti lijek te onda i primjena lijeka, što je neprocjenjivo u nekim životnim okolnostima”, kazala je Bubaš


Državna tajnica istaknula je da je taj zakon dio provedbe reformskih mjera unapređenja djelatnosti hitne medicine. Podršku izmjenama najavili su oporbeni Socijaldemokrati i SDP čija zastupnica Andreja Marić očekuje povećanje učinkovitost kvaliteta hitnih medicinskih timova.


“Kada medicinske sestre i tehničari završe specijalističko usavršavanje, moći će pružiti širi opseg zdravstvenih usluga hitnim pacijentima tako da za velik broj intervencija ne bi bio potreban liječnik”, rekla je.


Međutim, SDP-ova zastupnica napomenula je da je potrebno raditi na rješavanju problema nedostatka medicinskih sestara i tehničara koji se u sve manjem boju javljaju na natječaje za zapošljavanje.


“Prije par godina zadarska je bolnica došla u situaciju da zapošljava njegovateljice s osnovnom školom uz program osposobljavanja, što je zaista zabrinjavajuće kada nemate dovoljno školovanih sestara koje bi se javile na natječaj”, upozorila je Marić.


Sabljar Dračevac: Izmjene su dobrodošle ali je potreban novi zakon


Zastupnica Socijaldemokrata Renata Sabljar Dračevac poručila je da su zakonske promjene dobrodošle, međutim Hrvatskoj je potreban novi Zakon o sestrinstvu jer je postojeći na snazi već 13 godina.


Novi zakon trebao bi ući u sustav novog standarda obrazovanja, dužnosti i kompetencija, a njime bi se osigurala još bolja kvaliteta i stručni nadzor nad radom medicinskih sestara Hrvatskoj”, rekla je.


Nikolina Baradić iz kluba HDZ-a istaknula je da će medicinske sestre i tehničari, sukladno svojim kompetencijama, preuzeti dio kompetencija i postupaka od liječnika čime će smanjiti pritisaka na njihov rad.


“Time ćemo ući društvo zapadnoeuropskih zemalja u kojima medicinske sestre i tehničari u hitnoj službi samostalno pružaju hitnu medicinsku skrb životno ugroženim pacijentima na mjestu intervencije ili tijekom transporta do dolaska u bolnicu”, kazala je Baradić.


Predloženim zakonskim izmjenama utvrđuje se i odgovornost za lakše i teže povrede radnih dužnosti medicinskih sestara i tehničara te se dopunjuju ovlasti komore medicinskih sestara kojoj se omogućuje provođenje postupaka priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija.