Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

MORH

Dijelovi srušenog aviona MiG-21 pronađeni i prevoze se u Zagreb

Autor: ZL

08.12.2022. 16:53
Dijelovi srušenog aviona MiG-21 pronađeni i prevoze se u Zagreb

Foto: M. Čobanović/MORHDijelovi aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji se srušio prije dva dana na području Virovitičko-podravske županije tijekom jutarnjih sati u četvrtak 8. prosinca 2022. godine izvučeni su i cestovnim putem prevoze se do Zagreba.


U izvlačenju ostataka srušenog zrakoplova sudjelovali su pripadnici Zapovjedništva za potporu sa sredstvima za prijevoz i utovar (dizalice, kamioni i labudice).


Podsjećamo, nakon pada aviona MiG-21, na terenu su odmah angažirane operativne snage sustava civilne zaštite te su se u operaciju traganja i spašavanja pilota uz pripadnike Hrvatske vojske uključile i ostale sastavnice sustava Domovinske sigurnosti: Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja, MUP, kao i lovci te lokalna zajednica koja je ustupila svoje prostore za rad i boravak osoba uključenih u operaciju.
Piloti su pronađeni u rekordno kratkom roku te su medicinski zbrinuti zahvaljujući brzoj reakciji svih službi uključenih u potragu. U navedenim aktivnostima na terenu od 6. do 8. prosinca bilo je angažirano ukupno oko 200 osoba.


Također, nakon nesreće pristupilo se traganju za ostacima zrakoplova koji su i locirani te su nakon provedenog očevida koje je provelo nadležno Državno odvjetništvo uz stručnu potporu pripadnika Kriminalističke Vojne policije izvučeni i prevoze se u Zagreb gdje će se nastaviti istraga i provoditi daljnje analize.