Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

tomislav sokol

Digitalizacija javnih usluga podrazumijeva i smanjenje troškova ovršnog postupka za građane

Autor: Portal ZL

24.01.2023. 10:06
Digitalizacija javnih usluga podrazumijeva i smanjenje troškova ovršnog postupka za građane

Foto: EU parlament

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), doc. dr. sc. Tomislav Sokol, izvjestitelj Europskog parlamenta za digitalizaciju javne uprave, predstavio je kompromisne amandmane o kojima će se u Europskom parlamentu glasovati početkom ožujka.


Sokol je za predstavljene amandmane dobio široku podršku političkih grupacija, a između ostalog, njima se poziva na daljnju digitalizaciju zemljišnih knjiga, smanjenje troškova ovršnog postupka za građane i uspostavu europskog digitalnog identiteta.


Uz to, Sokol se u izvješću založio i za dovršavanje infrastrukture koja će omogućiti dostupnost brzog interneta u brdsko-planinskom području i na otocima što je izrazito važno za daljnji razvoj hrvatskog turizma.


– Digitalna tranzicija kojoj svjedočimo, a koja je dodatno ubrzana zbog pandemije bolesti COVID-19 iz temelja je promijenila obrasce ponašanja građana, njihovu komunikaciju s upravom i način kupnje. U takvim okolnostima moramo osigurati da nitko ne bude izostavljen iz digitalne tranzicije.


Dok smo svjesni da digitalizacija ima brojne pozitivne strane, ne smijemo zaboraviti da zaštita podataka građana mora biti prioritet, naročito u izazovnim geopolitičkim okolnostima i naročito za osjetljive podatke kao što su zdravstveni podaci. Osim toga, digitalizacijom se može smanjiti trošak ovršnog postupka za građane i izbjeći nepotrebne troškove.


Dodatan segment je i daljnja digitalizacija zemljišnih knjiga za koju se zalažem u izvješću i koja je iznimno važna za građane jer će se njome nedvojbeno povećati pravna sigurnost.  kazao je Sokol.


Predstavljajući amandmane Sokol je ukazao i na problem zlouporabe pravnih lijekova u postupcima javne nabave, a što se također može prevenirati kroz digitalizaciju postupka.


– Znamo da pojedini žalitelji ne ulažu pravne lijekove radi ostvarivanja pravne zaštite nego da bi zaustavili postupak javne nabave, što sprječava investicije, pogotovo one financirane iz europskih fondova. Zato smo Europsku komisiju pozvali da, jačajući mehanizme pravne kontrole, razmotri načine na koje suzbiti takav oblik pravne šikane – zaključio je Sokol.