Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SOCIJALDEMOKRATI

Davorko Vidović: Hrvatska je bitno manje demokratska nego što je bila

Autor: Hina

25.02.2024. 17:25
Davorko Vidović: Hrvatska je bitno manje demokratska nego što je bila

Foto: Davorko Vidović / Snimio Davor KOVAČEVIĆPredsjednik Socijaldemokrata (SD) Davorko Vidović istaknuo je u nedjelju, na 5. sjednici Središnjeg odbora stranke, kako je godina započela “orbanizacijom” Hrvatske te da je Hrvatska bitno manje demokratska nego što je bila.


Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji, Vidović je ocijenio kako je premijer Andrej Plenković nakon osam godina mandata počeo pokazivati zabrinjavajuće ponašanje i način razmišljanja, kao i da manjak demokracije zahtijeva ozbiljnu akciju političkih stranaka i građana koji se s time ne žele miriti.


“U prva dva mjeseca dobili smo eksplozivan koktel koji čini Lex AP i izbor novog glavnog državnog odvjetnika. Taj pokušaj porobljavanja institucija i udarac na slobodu medija predstavljaju ozbiljan korak unazad za našu zemlju. U 30 godina svjedočili smo klijentelizmu, uhljebništvu i neviđenoj korupciji koja nas je prema najkonzervativnijim procjenama koštala preko tri državna BDP-a”, rekao je.
Vidović je dodao da građani na takvu situaciju reagiraju rezignacijom i nepovjerenjem u institucije i politiku.


“Razina socijalnog dijaloga i kapitala je na najnižem nivou, ne možemo se miriti s tim i zato smo ovdje da nešto napravimo jer kao najjača oporbena stranka imamo dužnost pozvati na zajedničko okupljanje, iako nemamo iluzija da je to lako”, istaknuo je.


Dodao je i da onaj tko smatra svojim primarnim ciljem uloviti koji mandat i politički preživljavati, “pokazuje kokošarsku ambiciju” i ne pridonosi da se stanje promjeni.


Nakon uvodnih govora članice i članovi Odbora raspravljali su o proširivanju saveza Naša Hrvatska te donijeli odluku o prihvaćanju pristupanja političke stranke Demokrati u savez.


Svečano potpisivanje deklaracije predviđeno je tijekom idućeg tjedna čime će se Demokrati i službeno pridružiti savezu koji su osnovali Socijaldemokrati i HSS, a kojem su već pristupili Hrvatski laburisti – Stranka rada.