Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

IZJAVA BIVŠEG MINISTRA

Davor Filipović: Ništa nisam znao, a u optužbe protiv Jurice Lovrinčevića ne vjerujem

Autor: P. N.

13.12.2023. 11:53
Davor Filipović: Ništa nisam znao, a u optužbe protiv Jurice Lovrinčevića ne vjerujem

Foto: Davor KovačevićSmijenjeni ministar gospodarstva Davor Filipović daje izjavu o aferi Mreža.


“Neće biti lako, međutim, iznad svega, ponosan sam što sam imao priliku služiti domovini kao član hrvatske Vlade. Hrvatska raste i Hrvatska se razvija, usprkos zlim jezicima koji su govorili o propasti, recesiji i da Hrvatska nema šanse”, rekao je Davor Filipović, kako javlja televizija N1.


“Posljednjih nekoliko godina Hrvatska bilježi rekordne strane investicije i to je jako važno. Moram istaknuti da sam ponosan što sam sudjelovao u svim tim projektima i sve te stvari koje sam nabrojao utječu na povećanje standarda naših građana i, što je najvažnije, to su stvari koje ostaju.
Što se tiče ove situacije, reći ću da mi je dužnost ne biti teret Vladi i HDZ-u, a što je najvažnije, niti Hrvatskoj, kojoj sam služio kao ministar, a u budućnosti ću služiti kao profesor na Ekonomskom fakultetu”, rekao je Filipović.


“Preuzimam političku odgovornost, ali optužbe na račun mog dosadašnjeg savjetnika Jurice Lovrinčevića čine mi se nelogične, te u njih ne vjerujem. O svim ovim optužbama prvi put sam čuo jučer”, rekao je Filipović.


“Što se tiče medijskih natpisa od jučer, komunikacije prema novinaru i medijskoj kući, kao i poruka koje su objavljene, o tome nisam ništa znao, ali preuzimam političku odgovornost. Što se tiče natpisa o mom dojučerašnjem savjetniku, gospodinu Lovrinčeviću, inače jednom od najimućnijih i najostvarenijih ljudi u našoj domovini, koji je cijeli život proveo u gospodarstvu i na tržištu, da se on upuštao u tobožnje sitne “dealove” i da je tražio novac… to mi zvuči nelogično i u to ne vjerujem.


Preuzimam odgovornost jer nitko nije važniji od države. Ni na koji način ne želim ugroziti sve ono dobro što ostavljam u Ministarstvu i Vladi”, rekao je Filipović.


“Treba utvrditi vjerodostojnost svega toga”


Snimku njegov bivši savjetnik nije demantirao.


“Jurica Lovrinčević će se u jednom trenutku sigurno obratiti javnosti, ali treba utvrditi vjerodostojnost svega toga. Sve što je izašlo, jučer sam prvi put vidio. To se nije smjelo dogoditi i ja na kraju preuzimam političku odgovornost za to. Nelogično mi je sve to, ali sigurno će se on obratiti javnosti.


Razgovarao sam s njim i obratit će se javnosti pa reći sve po ovom pitanju. Ja sam radio časno i pošteno, na dobrobit hrvatskog naroda. Želim da moje kolegice i kolege nastave razvijati domovinu”, rekao je bivši ministar pa pojasnio suradnju koju su imali:


“Što se tiče posla mog dojučerašnjeg savjetnika, s njima sam imao korektnu suradnju, ali ne mogu znati što rade i govore na svakom mjestu. Pazite, svako ministarstvo, svaka državna firma i agencija ima određene medijske kampanje.


Prema tome, to se događalo i u mom ministarstvu. O tome računa vodi struka, operativno se time nisam bavio, niti sam zahtijevao da se itko bavi mojim imidžem. Zahtijevao sam realizaciju projekata”, kaže Filipović, kako prenosi televizija N1.


Nisam znao za ništa što se pojavilo u medijima


Komentirao je potez premijera Andreja Plenkovića:


“On bira svoj tim i vuče poteze koje smatra najboljima. Svi koji uđu u Vladu su u jednom trenutku bivši, samo je pitanje kad je taj trenutak”, odgovorio je Filipović i priznao da je bio upućen u dijelove nekih podataka koji su plasirani u javnost:


“Govorimo o podacima kada smo se pripremali za sjednicu Odbora za gospodarstva. Zatražili smo izvješća svih uključenih institucija. Prema tome, svi su oni dolazili meni i imao sam pregled kako su stizali. Sve sam detaljno objasnio na Odboru, sedam sati sam odgovarao na pitanja i stojim iza svih izgovorenih riječi”, rekao je bivši ministar.


Podsjetimo, na Odboru je odgovorio da nije znao što se događa, konkretnije, izjavio je da nije posao ministra znati po kojoj cijeni se prodaje plin. No, njegov savjetnik je imao podatke, javlja televizija N1.


“Ne mogu točno znati jesam li izjavio baš to. Ali sve što sam rekao na Odboru, stojim iza toga. Preuzeo sam punu političku odgovornost. Nisam znao za ništa što se pojavilo u medijima”, nadodao je Filipović.


“Vraćam se na fakultet”


“Za detalje ćete morati pitati Lovrinčevića i vjerujem da će sve objasniti. Nisam se bavio medijima, raspisivanjem natječaja… Ne određujem operativno takve stvari, to morate pitati njega.”


Nije želio govoriti o nasljedniku, to prepušta premijeru. On se trenutno najviše raduje povratku na fakultet i tvrdi da neće tražiti nikakvu naknadu. “Nema nikakve naknade, već danas sam u procesu povratka na fakultetu i radujem se tome”, zaključio je Filipović.