Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

napadao snijeg

Cesta do Zavižana i dalje je zatvorena za sav promet

Autor: Hina

13.01.2023. 14:14
Cesta do Zavižana i dalje je zatvorena za sav promet

Foto: Marin Smolčić

Ova zima je teku prosincu prošle godine „pokazala zube“ kada je u Lici palo desetak centimetara snijega. Uz to su temperature zraka stalno iznad nule i mraz se pojavio tek u nekoliko navrata.


U nižim dijelovima Like nema snijega, ali se s tim detaljom ne može pohvaliti područje NP Sjeverni Velebit. Ravnateljica ove ustanove Irena Glavičić Sertić i ovih je dana sa jednom svojom ekipom obilazila teren. Što se Zavižana tiče prometna situacija je i dalje bez promjena.


-Ovih dana se cestom prema Zavižanu može doći samo do ulaza u park  kod Babić siče, ali dalje ne. Nekolicina planinara pokušala je taj put proći pješice, dok  mi neprestano ističemo kako to čine na vlastitu odgovornost.


Cesta do Zavižana zatvorena je za sav promet  još od mjeseca studenog prošle godine.  Na toj prometnici ima mjestimičnih snježnih nanosa i zaista je nepotrebno riskirati vlastitu sigurnost u nastojanjima da bi  netko  stigao do Zavižana.


Svakodnevno imamo telefonske  upite nestrpljivih planinara i izletnika koji bi željeli doći do planinarskog doma na Zavižanu pa makar i pješice. Mi ih uvijek savjetujemo da ne idu na taj puti i molimo ih za strpljenje. Podsjećam da na toj dionici ponekad ima snijega i u lipnju, a temperature zraka su uobičajeno ispod nule.


Jedna naša ekipa ovih je dana pratila prometnu situaciju u parku i vozilima su se probijali do Štirovače. Ta dionica je također vrlo riskantna za cestovni promet jer na toj dionici ima mjestimično snijega, snježnih nanosa i leda pa niti tuda promet nije siguran.


U svakom slučaju najbolje je pričekati još nekih 3-4 mjeseca kada planinske dionice u NP Sjeverni Velebit budu sasvim prohodne, kazuje  ravnateljica NP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić.