Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VIOSKI KAZNENI SUD

Čaleti potvrđeno 35 godina zatvora za ubojstvo djevojke

Autor: Hina

14.12.2022. 14:00
Čaleti potvrđeno 35 godina zatvora za ubojstvo djevojke

Foto: PixabayVisoki kazneni sud  (VKS) potvrdio je prvostupanjsku presudu splitskog Županijskog suda kojom je Branimir Čaleta osuđen na 35 godina zatvora zbog ubojstva svoje djevojke koju je nasmrt pretukao u hostelu u Ukrajini jer je zatrudnjela s drugim muškarcem.


Apelacijski sud je, ne navodeći identitet optuženika, priopćio da je potvrdio prvostupanjsku presudu nakon što je odbio žalbe stranaka u postupku. Dodaju da je Čaleti u kaznu uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se nalazi od srpnja 2019. te da mu je izrečena i sigurnosna mjera obaveznog psihosocijalnog tretmana u zatvoru.


VKS je podsjetio da je Čaleta proglašen krivim zbog teškog ubojstva žene s kojom je bio u intimnoj vezi i za koju je znao da je u osmom mjesecu trudnoće iz veze s drugim muškarcem.
Sud je precizirao da je žrtva ubijena u hostelskoj sobi 2013. nakon što ju je Čaleta desetak puta snažno udario tupotvrdim predmetom po licu. Djevojka je preminula od zadobivenih osobito teških ozljeda opasnih po život, kao i nerođeno dijete koje je nosila, nadodao je apelacijski sud.


VKS smatra da izrečena kazna dugotrajnog zatvora u svemu odgovara težini počinjenog kaznenog djela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti optuženika.


Prizivni sud je naglasio da je cijenjen i način počinjenja djela koji graniči sa surovošću te iskazana bešćutnost budući da je Čaleta nakon ubojstva bacio žrtvin mobitel i sakrio plahte s kreveta, a žrtvino golo tijelo umotao u plahtu i spremio ga ispod kreveta.


VKS je olakotnim cijenio Čaletinu dosadašnju neosuđivanost te priznanje djela što je dovelo do bržeg okončanja postupka.


”Ovako odmjerena kazna nužna je i pravedna da bi se njome iskazao odgovarajući prijekor društva prema počiniteljima takvih izuzetno teških kaznenih djela. Istovremeno će se kaznom u potrebnoj mjeri utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i upozoriti druge građane da se klone sličnih ponašanja”, priopćio je VKS.


Protiv drugostupanjske presude Visokog kaznenog suda dopuštena je žalba o kojoj u trećem stupnju također odlučuje Vrhovni sud.