Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

HITNA PRESSICA

Benčić nakon intervjua šefice EPPO-a: Imam prijedlog za Plenkovića, to je prilika i za HDZ

Autor: Portal NL

10.03.2024. 15:16
Benčić nakon intervjua šefice EPPO-a: Imam prijedlog za Plenkovića, to je prilika i za HDZ

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELLPolitička stranka Možemo sazvala je hitnu konferenciju za medije nakon intervjua europske tužiteljice Laure Kovesi i hrvatske europske tužiteljice Tamare Laptoš za N1 televiziju. Možemo! traži da europski tužitelji dobiju mogućnost žalbe oko nadležnosti.


“Danas je EPPO potvrdio da je nadležan za aferu s Geodetskim fakultetom. Plenkoviću bi bilo bolje da zaštiti one koji se bore protiv korupcije, a ne one koji se bave kriminalom. To kako Plenković komentira istrage i rad nadležnih tijela, pogotovo što se tiče korupcije, je neprimjereno”, rekla je saborska zastupnica stranke Možemo! Sandra Benčić, prenosi tportal.


Evo njenog prijedloga


Dodaje da EPPO treba imati mogućnost žalbe na odluku državnog odvjetnika o nadležnosti, na koju treba odgovoriti u roku od sedam dana, te da njezina stranka traži da o nadležnosti ne odlučuje šef DORH-a nego hrvatski sudovi.
“Kad bi Plenković shvatio da je pogriješio, onda bi dopustio da se do kraja ove vlade izglasa ovaj prijedlog zakona. Želimo do 2028. Hrvatsku koju se neće uspoređivati s Rumunjskom po vladavini prava.


Domaće institucije trebaju kod građana imati isti ugled koji sad ima EPPO”, ustvrdila je Benčić.


“Ako HDZ izgubi, to je dobro za njih”


Dodala je da sve ovisi o tome “kome se da šansa na izborima” i da “HDZ ima problem sa sistemskom korupcijom”.


“Ako HDZ izgubi vlast na osam godina i ostane bez pristupa resursima, ta stranka će se reformirati. U njoj će ostati samo oni koji vjeruju u neku ideju. To je prilika i za HDZ.


Premijer se nema što baviti istragama, to nije u njihovoj nadležnosti. Ne mogu se premijer, ministri i sabor miješati u to. Imamo trodiobu vlasti”, poručila je Benčić, prenosi tportal.


Dotaknula se i novoizabranog predsjednika Dinama Velimira Zajeca kojem je čestitala na pobjedi.