Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

MINISTRI OBRANE

Banožić u Bruxellesu na sastanku Vijeća NATO-Ukrajina

Autor: Hina

11.10.2023. 20:27
Banožić u Bruxellesu na sastanku Vijeća NATO-Ukrajina

Foto: MORHPrvog dana sastanka ministara obrane NATO-a u srijedu u Bruxellesu održano je prvo Vijeće NATO-Ukrajina (NUC) u formatu ministara obrane, na kojemu je sudjelovao i hrvatski ministar Mario Banožić, priopćeno je iz MORH-a. Uspostava Vijeća NATO-Ukrajina jedan je od rezultata samita NATO-a u Vilniusu, te otvara novo poglavlje u odnosima Saveza s Ukrajinom. Ovakav format omogućuje formalne rasprave, zajedničko donošenje odluka, razvoj interoperabilnosti i korake prema daljnjem putu Ukrajine prema NATO-u, priopćeno je.


NATO saveznice još jednom su iskazale trajnu predanost i solidarnost s Ukrajinom. Na sastanku je sudjelovao ukrajinski ministar Rustem Umerov koji je izvijestio o situaciji na terenu i pripremama za drugo zimsko razdoblje borbe protiv ruske agresije, ali i procesima reforme ukrajinskog sektora sigurnosti i obrane.


Ministar Banožić pozitivno je ocijenio okupljanje Vijeća NATO-Ukrajina te je istaknuo kako je daljnja potpora Hrvatske Ukrajini neupitna.
“Hrvatska ima znanja i iskustva za pomoći Ukrajini u reformskim procesima, a osim potpore u nacionalnim okvirima, Hrvatska financijski doprinosi NATO Sveobuhvatnom paketu pomoći za Ukrajinu u iznosu od pola milijuna eura”, rekao je Banožić, priopćeno je.


Ukrajina je trenutno jedna od minski najzagađenijih država na svijetu te se taj problem mora adresirati u cilju sigurnog povratka stanovništva i gospodarskog razvoja Ukrajine.


Banožić je svoje kolege izvijestio kako je Hrvatska jedna od predvodnica međunarodnih napora u potpori Ukrajini u području humanitarnog razminiranja te da se pod pokroviteljstvom vlade RH i Ukrajine u Zagrebu održava Međunarodna donatorska konferencija za humanitarno razminiranje Ukrajine.


“Uzimajući u obzir naše iskustvo i industrijski potencijal, Hrvatska je jedan od predvodnika pomoći Ukrajini u području razminiranja”, rekao je.