Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

MINISTAR GRADITELJSTVA

Bačić: U dva mjeseca oko 100 obitelji smo preselili iz kontejnera

Autor: Hina

27.03.2023. 16:40
Bačić: U dva mjeseca oko 100 obitelji smo preselili iz kontejnera

Foto: Davor KovačevićOko stotinjak obitelji na područjima koji su pogođena potresima u Zagrebu i Petrinji u zadnja dva mjeseca je preseljeno iz kontejnera u smještaj koji im je omogućila država, kazao je u ponedjeljak ministar graditeljstva Baranko Bačić.


Kontejneri na potresom pogođenim područjima se prazne i vraćaju u skladišta robnih zaliha, rekao je ministar tijekom posjete Sisku gdje je s biskupom Vladom Košićem potpisao Ugovor o zamjeni nekretnina između Hrvatske i Sisačke biskupije


„Na području zagrebačkog potresa i petrinjskog potresa smo izmjestili stotinjak obitelji koje su bile u kontejnerima u posljednja dva mjeseca, od početka mog mandata”, izjavio je.
One se sada nalaze u stanovima u vlasništvu države ili u stanovima koje je država dobila na javnom pozivu. Potonji su stanovi u privatnom vlasništvu, ali država za njih plaća najamninu, dodao je resorni ministar.


„Ako već nisu u kućama koje su obnovljene, našim je sugrađanima osiguran jedan od modela. Vlada je donijela odluku da za građane izdvoji do 160 eura za plaćanje režija, ovisno o broju članova kućanstva, do konačnog povratka u njihove zgrade i kuće”, napomenuo je Bačić


Ministarstvo radi na izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju, koji će definirati površine na kojima se mogu postavljati solarne elektrane, u sklopu poticanja razvoja obnovljivih izvora energije.


„Tijekom pripreme tog zakona sam održao sastanak sa stručnim komorama, one su dale svoje sugestije i primjedbe. Ovog će tjedna zakon ići u saborsku proceduru”, odgovorio je Bačić nakon što je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović zatražio je od potpredsjednika Vlade Olega Butkovića da se zauzme za ubrzanje donošenja propisa o elektranama na obnovljive izvore energije.


„Postoji i mogućnost da i prije donošenje novog zakona izmijenimo Pravilnik o jednostavnim građevinama, prema kojemu bi se i bez građevinske dozvole mogla postavljati postrojenja koja se odnose na korištenje obnovljivih izvora energije”, rekao je ministar graditeljstva.