Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

OBNOVA nakon potresa

Bačić danas obilazi Baniju, prvi put kao ministar od kojeg se puno očekuje

Autor: Hina

24.01.2023. 11:44
Bačić danas obilazi Baniju, prvi put kao ministar od kojeg se puno očekuje

Foto: Davor Kovačević/NLMinistar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u utorak obilazi od potresa stradalo područje u Sisačko-moslavačkoj županiji, prvi put nakon što je preuzeo ministarsku dužnost i iznio svoj plan za ubrzanje obnove.


Bačić je radni posjet započeo sastankom sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, a nakon toga će sudjelovati na sjednici Stožera civilne zaštite posvećenoj uklanjanju posljedica katastrofe uzrokovane potresom u toj i susjednim županijama.


Potpredsjednik Vlade i ministar Bačić posjetit će i kontejnersko naselje u Petrinji, gdje na obnovu kuća čekaju potresom pogođeni stanovnici. Obići će i dvije završene zamjenske obiteljske kuće te otvoriti gradilište višestambene zgrade u Dvoru, čiju izgradnju sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Bačić je posjetu Banovini najavio još uoči stupanja na dužnost, kad je predstavio plan ubrzanja obnove, čemu bi trebale pridonijeti zakonske izmjene i jednostavniji administrativni proces.


“U ovoj godini imamo tri prioriteta, prvi je da do 30. lipnja potrošimo 1,3 milijarde eura, drugi da svim našim sugrađanima koji su u privremenom smještaju i kontejnerima nađemo prikladni smještaj i treći – značajno ubrzanje obnove, čemu prethodi rekonstrukcija modela obnove”, rekao je Bačić nakon potvrđivanja u Hrvatskom Saboru.


Na sjednici Vlade najavio je da će početkom ovog tjedna u javno savjetovanje biti upućene izmjene dvaju zakona radi ubrzanja procesa obnove.


Riječ je o izmjenama Zakona o obnovi kojim će se, naglasio je Bačić, smanjiti broj sudionika procesa obnove i potrebne dokumentacije, te zakonskim izmjenama kojima će se objediniti Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i zagrebački Fond za obnovu.