Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

EUROPA BEZ GRANICA

Austrijski EU parlamentarci kritizirali svog ministra zbog Hrvatske

Autor:

22.11.2022. 17:36
Austrijski EU parlamentarci kritizirali svog ministra zbog Hrvatske

Foto: ReutersAustrijski zastupnici Europskog parlamenta kritizirali su u utorak stajalište austrijskog ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera koji se usprotivio proširenju šengenskog prostora.


“Kritika ministra Karnera je, posebice kad je u pitanju Hrvatska, potpuno promašena”, rekao je zastupnik Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ) Andreas Schneider.


On je rekao kako u slučaju Bugarske postoje “neka otvorena pitanja”, ali da ne bi trebalo dovoditi u pitanje proširenje šengena.
Zastupnik Austrijske narodne stranke (ÖVP) Lukas Mandl je svom stranačkom kolegi, ministru Karneru, poručio kako ne treba dovoditi u pitanje odluku Europskog parlamenta o proširenju šengenskog prostora.


“Europski parlament je odobrio ulazak Bugarske, Hrvatske i Rumunjske u šengenski prostor i tu nema nikakvih promjena”, rekao je Mandl.


On je istodobno rekao kako je potreban “signal otrežnjenja” kako bi se ubrzao proces poboljšanja migracijske i politike sustava pružanja azila u Europskoj uniji.


Proširenju šengenskog prostora se usprotivio EU zastupnik desno-populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) Harald Vilimsky.


„Šengen nije ispravan koncept za aktualnu situaciju. Vanjske EU granice nisu dovoljno zaštićene i zato zemlje članice EU moraju zadržati pravo zaštite svojih granica”, rekao je Vilimsky.


Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner posljednjih je nekoliko dana u nekoliko navrata izrazio protivljenje proširenju šengena u trenutnoj situaciji, zbog velikog broja ilegalnih migranata koji preko zemalja EU-a dolaze do Austrije.


Austrijski kancelar Karl Nehammer (ÖVP) u srijedu dolazi u posjet Hrvatskoj gdje će, kako je u utorak priopćeno iz ureda kancelara, jedna od glavnih tema biti i suzbijanje ilegalnih migracija i s tim povezani ulazak Hrvatske u šengenski prostor.


Sabor: Zastupnici uvjereni da Austrija ipak neće blokirati ulazak u Schengen


Najava austrijskog ministra unutarnjih poslova da će blokirati ulazak Hrvatske u Schengen nije pretjerano uznemirila saborske zastupnike koji su utorak rekli kako vjeruju da će Hrvatska ipak ući u Schengen u planiranom roku.


„Austrija ima svoje razloge. Vidjeli ste kod njih broj registriranih i neregistriranih migranata, dijela koji oni vraćaju natrag. No, vjerujem da Hrvatska zaista nije problem Austrije nego više Rumunjska i Bugarska jer preko njih ide balkanska ruta. Kao što znamo Hrvatska je više-manje uspješna i uspjela je zatvoriti svoje granice kada su u pitanju ilegalni migranti”, ocijenio je Franko Vidović (Socijaldemokrati).


Podsjetio je da austrijski kancelar Karl Nehammer sutra dolazi u Zagreb te vjeruje da “premijer Andrej Plenković ima određene argumente zašto Austrija ne bi trebala blokirati Hrvatsku, a i predsjednik države Zoran Milanović također je dao obećanje da će razgovarati o tom pitanju”.


Pitanje migranata nije pitanje samo Hrvatske ni Grčke, već cijele EU i zato mora osmisliti zajedničku politiku koja će rješavati pitanje migranata, kazao je Vidović. Dodao je i da ovo jest „minus” premijeru, ali u interesu cijele države vjeruje da će Austrija na kraju uvažiti hrvatske argumente i neće ići do kraja s blokadom.


Jakšić: Hrvatska ispunila sve uvjete da uđe u Schengen


Mišel Jakšić (SDP) ustvrdio je da je Hrvatska ispunila sve političke i tehničke uvjete da uđe u Schengen. Za ulazak smo dobili podršku i u Europskom parlamentu, za to su bili i austrijski europarlamentarci. Što se tiče SDP-a, za nas bi ta priča trebala biti završena i to na pozitivan način za našu zemlju jer smo to i zaslužili, istaknuo je.


Očito postoji problem unutar političkog saveza europučana u Bruxellesu jer malo je čudno da se, nakon što je sve izglasano, pojave Austrijanci i kažu ‘mi ćemo biti protiv’. Od premijera očekujemo da to raščisti unutra svog EPP-a, da razgovara s Ursulom von der Layen i austrijskim kancelarom jer je ovo stvarno totalno neočekivana situacija, poručio je Jakšić.


Nikola Grmoja (Most) ocijenio je da ‘mlitava i anemična politika daje svoje rezultate’. Popuštali smo Mađarskoj, predali sisačku rafineriju, isporučili hrvatsku naftu u Mađarsku kako bismo dobili zeleno svjetlo od njih za Schengen i OECD i onda naiđemo na ovakve poteškoće… Što će u konačnici biti, to ne mogu znati, neću se sigurno radovati zbog tih poteškoća koje ima Hrvatska na putu u Schengen, ali to je posljedica te mlitave politike, istaknuo je.


Gordan Bosanac (Zeleno-lijevi blok) ističe da austrijska vlada nije davala takve signale, ali da je stava da će doći do ulaska jer to da Hrvatska ne bi ušla zbog blokade neće ni popraviti ni pogoršati Schengen.


„Naš ulazak nije presudan za popravak ili pogoršanje i ne treba Schengen samo gledati kao propusnost zaštite granica, Schengen ima i svojih drugih elemenata. Jedan od važnijih je sloboda kretanja i austrijskih državljana prema RH, što mislim da je u interesu i Republike Austrije i njenih državljana kada dolaze ovdje na ljeto da ne čekaju na granici nekoliko sati. Tako da ipak mislim da će u konačnici biti pozitivno svjetlo da se uđe u Schengen, smatra Bosanac.


Tu, drži, ima dimenzija unutarnjepolitičkih elemenata u samoj Austriji. “Za sada mislim da treba stajati na stajalištu da će se to ipak razriješiti do 8. prosinca. Ako bi se dogodilo da se zaista blokira ulazak, onda je to ozbiljna greška vanjske politike Andreja Plenkovića i Ministarstva vanjskih poslova”, poručio je.


Milanović Litre: Mlitavosti vlasti u provođenju vanjske politike


Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) kaže da je za njih ulazak Hrvatske u Schengen dobar potez. To bi nam trebalo donijeti veću sigurnost jer je situacija s migrantima, iako je za njih naša zemlja samo tranzitna ruta, problem koji se gura ispod tepiha od početka migrantske krize. Schengen je dobra institucija koja pokazuje benefite, ocijenio je.


Dodao je kako je do ovakve situacije došlo zbog mlitavosti vlasti u provođenju vanjske politike.


Dalija Orešković (Centar) vjeruje da će Hrvatska u konačnici ući u Schengen. No, upozorila je, imamo dvije vanjske politike i dva brda koja se međusobno svađaju i degradiraju svojim izjavama funkciju koju nose. Kao država ne ostavljamo ne dojam ozbiljne države u kojoj je vlast svjesna svojih obaveza i naši unutarnji sporovi ne smiju biti slika koju Hrvatska šalje, poručila je.