Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

upozorenje stručnjaka

90 posto osoba koje su završile s teškim respiratornim bolestima nije bilo cijepljeno

Autor: Hina

09.02.2024. 15:00
90 posto osoba koje su završile s teškim respiratornim bolestima nije bilo cijepljeno

Foto: PIXSELLUnatoč preporuci da se osobe koje su u povećanom riziku cijepe protiv respiratornih bolesti, mnogi to ne rade pa vrlo često budu hospitalizirani, istaknuto je u petak na konferenciji “Kako se zaštititi protiv respiratornih bolesti”, uz podatak da je protiv gripe cijepljeno 350.000 osoba.


Na stručnoj konferenciji u organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga u petak su predstavljeni posljednji podaci o procijepljenosti protiv gripe, pneumokoka i covida-19. Tako je protiv gripe cijepljeno oko 350 tisuća osoba, dok je protiv covida, od početka cijepljenja protiv te bolesti pa do danas, potrošeno 5,38 milijuna doza cjepiva.


“Što se tiče pneumokoka, nemamo podatke koliko je odraslih ljudi procijepljeno. Znamo da je za prošlu godinu distribuirano više od 22.000 doza cjepiva, istaknula je voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti HZJZ-a Ivana Brkić Biloš.
Pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Rok Čivljak rekao je kako su u njihovoj bolnici proveli istraživanje koje je pokazalo da čak 90 posto osoba koje su završile s teškim respiratornim bolestima nije bilo cijepljeno.


“To sve govori. S jedne strane, kupuju razne vitamine, dodatke prehrani i slično, za koje izdvajaju velik novac, a ne žele se cijepiti. I to većinom imaju besplatno, jer su većina njih kronični bolesnici”, istaknuo je.


Predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach upozorila je kako osobe koje imaju šećernu bolest ne shvaćaju ni da je to ozbiljna bolest koja se mora liječiti, a kamoli da se trebaju cijepiti protiv respiratornih bolesti.


“To je doista velik problem. Potrebna je što bolja i veća komunikacija i dobro objasniti zašto se moraju cijepiti”, dodala je.


Kako bi povećali procijepljenost, Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac unazad nekoliko godina uspješno cijepi svoje pacijente protiv gripe, pneumokoka i covida, a na Klinici za plućne bolesti na Jordanovcu odnedavno se pacijenti mogu cijepiti protiv pneumokoka te je potrošeno 800 doza cjepiva, istaknuo je predstojnik Klinike Vuk Vrhovac Dario Rahelić.


Specijalist internist iz Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb Gordana Pavliša navela je kako su njihovi bolesnici jedna od najugroženijih skupina koji se trebaju cijepiti.


“Kada dođu na pregled ili dobiju dijagnozu, odmah im sve objasnimo i ponudimo cijepljenje protiv pneumokoka. I odaziv je jako dobar”, navela je.


Cijepljenje protiv sezonske gripe traje još uvijek, a protiv pneumokoka traje tijekom cijele godine. Osim kod obiteljskog liječnika ili u Zavodima, građani se mogu cijepiti i u ljekarnama.