ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

posljedica neCIJEPLJENJA

70 posto testiranih pozitivno na hripavac: “Mislili smo da je ta bolest reducirana”

Autor: Dražen Katalinić

11.11.2023. 12:53
70 posto testiranih pozitivno na hripavac: “Mislili smo da je ta bolest reducirana”

Foto: Arhiva ZLU Hrvatskoj je sve više oboljelih od hripavca, što pokazuju testiranja koja se provode na punktovima za testiranje covida i čak 70 posto testiranih bilo je pozitivno na hripavac, potvrdio je zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tomslav Benjak.


Navodi da je do porasta oboljelih od hripavca došlo zbog smanjenog obima cijepljenja što bi moglo rezultirati epidemijom bolesti za koju smo mislili da smo je reducirali, zbog čega, kaže, treba osvijestiti građane da je cijepljenje potrebno.


U posljednjih nekoliko tjedana na području grada Zagreba primjećuje se porast oboljelih od hripavca, a većina oboljelih registrirana je među djecom, no oboljeti mogu i odrasli, navode u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, a zbog visoke reproduktivne stope hripavca, u Zavodu očekuju pojavu novooboljelih u idućem razdoblju.
Hripavac je vrlo zarazna infekcija uzrokovana bakterijom (u narodu nazvana magareći kašalj) i jedna je od najčešćih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, poručuju epidemiolozi.