ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

ZELENO SVJETLO

Hrvatska podržala članstvo Kosova u Vijeću Europe

Autor: Hina

24.04.2023. 20:32
Hrvatska podržala članstvo Kosova u Vijeću Europe

Foto: ReutersHrvatska je u ponedjeljak podržala članstvo Kosova u Vijeću Europe (VE), na sastanku na kojem je Kosovo dobilo zeleno svjetlo za nastavak integracije u tu europsku organizaciju. Odbor ministara VE-a je s 33 glasa za, sedam protiv i pet suzdržanih podržao kosovsku aplikaciju i uputio je na glasanje u Parlamentarnu skupštinu te glavne europske organizacije za zaštitu ljudskih prava.


“Mi smo snažno podržali kosovsko članstvo u Vijeću Europe“, izjavio je šef hrvatske diplomacije novinarima. Na pitanje o srpskom bojkotu izbora na sjeveru Kosova, Grlić Radman je kazao kako su izbori „održani sukladno ustavu“ i da su „legitimni“.


„Bojkot nije dobro rješenje, nije dobar model. Ne pridonosi nikakvom rješenju ovog pitanja“, dodao je.


Osudili rusku agresiju
Grlić Radman, koji je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, izjavio je da se razgovaralo o situaciji u Ukrajini, Sudanu, uključujući evakuaciju državljana EU-a, migrantskoj krizi u Tunisu i o Moldaviji kojoj će EU pomoći u borbi protiv kibernetičkih napada.


Ministri su razgovarali s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kutlebom i „ponovno osudili rusku agresiju i tražili one instrumente, načine kojima će naša osuda biti još restriktivnija“, rekao je Grlić Radman. Dodao je da su iz Sudana, od ukupno stotinjak hrvatskih državljana, evakuirani „svi koji su htjeli“, uz iznimku jedne osobe za koju misli da je još uvijek na putu.


Grlić Radman se zahvalio na pomoći Europskoj službi za vanjsko djelovanje, švedskom predsjedništvu, europskim veleposlanstvima (francuskom, grčkom itd.) te onima izvan EU-a, poput veleposlanstva Saudijske Arabije. Što se tiče Tunisa, Grlić Radman je kazao da se situacija u toj zemlji pogoršava i da postoji zabrinutost od novog migrantskog vala.