Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

ESLJP

Hrvatska držala ženu u zatvoru u manje od 3 m2, mora joj isplatiti 8.300 eura

Autor: Portal Novi list

10.02.2023. 19:32
Hrvatska držala ženu u zatvoru u manje od 3 m2, mora joj isplatiti 8.300 eura

Foto: Ilustracija/ Davor Puklavec/24sataEuropski sud za ljudska prava (ESLJP) objavio je dvije presude u kojima je utvrdio da je Hrvatska povrijedila prava zatvorenika zbog neodgovarajućih zatvorskih uvjeta, ali i predugih postupaka za naknadu štete koju su zbog toga potraživali.


Neodgovarajući uvjeti


U jednom slučaju ESLJP je utvrdio da su podnositeljica oštećena zbog boravka u neodgovarajućim uvjetima u zatvorima u Zagrebu i Požegi, dok je u drugom presudio da je povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku predugim postupkom za naknadu štete zbog zatvorskih uvjeta.


Razmatrajući okolnosti ovih predmeta, Europski sud je primijenio praksu i načela koja je razvio u prethodnim predmetima, izvijestio je u petak ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.
Ponovio je da je nedostatak prostora u ćeliji osobito bitan uvjet pri utvrđivanju jesu li uvjeti u zatvoru bili ponižavajući.


U odnosu na podnositeljicu u slučaju Prpić koja je mogla boraviti izvan ćelije tijekom dana smatrao je da to nije dovoljan razlog za zaključak da su uvjeti njenog smještaja u zatvoru bili odgovarajući, jer je osobni prostor u zajedničkim prostorijama bio manji od tri kvadratna metra.


U zatvorima ozbiljan nedostatak prostora


Premda je podnositeljica bila radno angažirana četiri sata dnevno i za to vrijeme izbivala iz ćelije, to nije bilo dovoljno da nadoknadi ozbiljan nedostatak prostora i druge manjkavosti u pogledu higijenskih uvjeta i ostalih uvjeta služenja kazne zatvora, navode u priopćenju.


Stoga je Europski sud podnositeljici za dvije godine smještaja u neodgovarajućim uvjetima dosudio 8300 eura naknade za nematerijalnu štetu i 250 eura naknade za izdatke i troškove postupka.


U predmetu Balicki, sud je utvrdio da je podnositelj zahtjeva iskoristio dostupno domaće pravno sredstvo za zaštitu svojih ljudskih prava, tj. tužbu radi naknade štete zbog neodgovarajućih uvjeta u zatvoru.


S obzirom da je ostvario odgovarajuću zadovoljštinu na domaćoj razini sud je odbacio zahtjev za naknadom jer je smatrao da podnositelj više nije žrtva povrede Konvencije o zaštiti ljudskih prava.


Međutim, kako je postupak za naknadu štete ukupno trajao dulje od devet godina, sud je smatrao da je podnositelju povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku te mu je dosudio 900 eura naknade za nematerijalnu štetu i 250 eura troškova.