Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Haag zbog Karadžića odgodio godišnji odmor

Autor: Denis Romac

28.07.2008. 22:00
Haag zbog Karadžića odgodio godišnji odmor

Foto: APGlavni haški tužitelj Serge Brammertz, kao i većina djelatnika Suda, još su u Haagu, iako je jučer počela trotjedna ljetna stanka, u kojoj nema suđenja. Karadžiću su jučer u pritvor donijeli dva odijela, a u jednom od njih će se u Haagu izjasniti je li kriv
Iako jučer nitko u Beogradu nije mogao potvrditi kad će Radovan Karadžić, bivši vođa bosanskih Srba, biti izručen haškom Tribunalu, na kojem će mu suditi za ratne zločine i genocid nad Bošnjacima i Hrvatima, u Haagu se jučer primjećivala užurbanost koja je ukazivala da su Karadžićevi dani u Srbiji ipak odbrojani. Brojne snimateljske ekipe koje u Haagu čekaju Karadžićev dolazak dobile su poziv da od jučer uvečer budu na svojim pozicijama pred zatvorom u Scheveningenu, a televizijske postaje rezervirale su sve dostupne satelitske termine za prva javljanja o dolasku najtraženijeg srpskog bjegunca u pritvorsku jedinicu Haškog suda u kojoj će, kako doznajemo, biti smješten na drugom katu.
Sve vodeće svjetske agencije i vodeći svjetski medijski servisi imaju po nekoliko pozicija oko zatvora u Scheveningenu za slučaj da Karadžić stigne u zatvor u blindiranom vozilu ili helikopterom. Kamere su postavljene i na aerodromu u Rotterdamu, gdje očekuju da će sletjeti zrakoplov iz Beograda s toliko očekivanim “specijalnim teretom”.
Prevedeni svi dokumenti
U Haagu je još prošlog vikenda sve bilo spremno za Karadžićev dolazak. Na sudu su na srpski preveli sve dokumente koji trebaju biti pripremljeni, a zbog Karadžića na godišnji odmor nije otišao glavni haški tužitelj Serge Brammertz. Međutim, i većina djelatnika Haškog suda, uključujući i haške suce, još su u Haagu, iako je jučer počela trotjedna ljetna stanka, u kojoj nema suđenja.
Odluka kada će Karadžić stvarno biti izručen Haagu ovisi o strpljenju beogradskog suda koliko će još čekati Karadžićevu žalbu na odluku o izručenju. Iako je pošta u Srbiji provjerila sve pošiljke koje su stigle tijekom vikenda (u petak uvečer istekao je rok za podnošenje žalbe), među njima nije pronašla Karadžićevu žalbu. Stoga na sudu sumnjaju da je žalba uopće poslana, pa će, kako je jučer kazala glasnogovornica beogradskog suda Ivana Ramić, morati odlučiti o “razumnom roku” u kojem će još čekati Karadžićevu žalbu.
Karadžićev odvjetnik nastavio je namjerno odugovlačiti postupak, ne želeći pružiti dokaz da je poslao žalbu, ne isključujući mogućnost da je žalba poslana “iz daleka”. Karadžić je “državljanin Republike Srpske”, tvrdi odvjetnik, pa je “najprirodnije da Karadžić uputi žalbu s Pala”.
Karadžiću su jučer u pritvor Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu donijeli dva odijela, a u jednom od njih Karadžić će se sigurno pojaviti u sudnici Haškog suda, kako bi se po dolasku u Haag pred sudom izjasnio je li kriv. Prema haškim pravilima, prvo pojavljivanje mora se organizirati što je prije moguće, a najkasnije 48 sati od optuženikova dolaska u Haag.
Optužnica u 11 točaka
Prije izjašnjavanja o krivnji – što Karadžić može i odgoditi za 30 dana ako procijeni da mu treba još vremena za razmišljanje – sudac će mu pročitati optužnicu. Haško tužiteljstvo tereti ga u 11 točaka optužnice da je po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti kriv za genocid u Srebrenici, u kojem je ubijeno osam tisuća Bošnjaka, za opsadu Sarajeva s 12 tisuća žrtava, za istrebljenje, ubojstva i progon, deportaciju, nehumana djela, protupravno teroriziranje civila i uzimanje talaca tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. U Karadžićevoj optužnici nema optužbe za udruživanje u zločinački pothvat, iako je takva kvalifikacija protiv Karadžića u međuvremenu uvrštena u neke druge optužnice, primjerice protiv Momčila Krajišnika i Mile Martića. Zbog toga će haško tužiteljstvo sigurno morati mijenjati optužnicu protiv Karadžića i optužiti ga za udruženi zločinački pothvat protiv Bošnjaka i Hrvata, u cilju stvaranja Velike Srbije, jer će to uvelike olakšati dokazni postupak protiv Karadžića.
U skladu s procedurom, Karadžića će na prvom pojavljivanju pred sudom zastupati odvjetnik po službenoj dužnosti, koji će biti određen s popisa odvjetnika koji su akreditirani pred Haškim sudom. Karadžić je već najavio da će se braniti sam, no o tome će sudsko vijeće odluku donijeti naknadno.


U Karadžićevu stanu dokumentacija Vojske RS
Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak da su u pretresu stana u kojem je boravio haški optuženik Radovan Karadžić nađene kopije dokumentacije iz Generalštaba Vojske Republike Srpske. Pretres stana obavljen je po naredbi istražnog suca Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, a u stanu su nađeni i rukopisi, rokovnici i fotografije, kazao je ministar Dačić na sjednici parlamentarnog Odbora za obranu i sigurnost i ponovo zanijekao sudjelovanje MUP-a Srbije u lociranju i uhićenju Radovana Karadžića.