Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

MOST

Grmoja: ‘Milanović nas ne treba zvati, a s HDZ-om ne bismo čak i da Plenković ode’

Autor: P. N.

19.04.2024. 08:52
Grmoja: ‘Milanović nas ne treba zvati, a s HDZ-om ne bismo čak i da Plenković ode’

Foto: Damir Spehar/PIXSELLMostov premijerski kandidat Nikola Grmoja sinoć je izjavio kako njegova stranka nema namjeru podržati Zorana Milanovića kao mandatara nove vlade. Svoje je stavove dodatno pojasnio u večernjem razgovoru za RTL Direkt.


“Milanović nas nije zvao, ali mislim da i nema razloga s obzirom na ovu matematiku kojoj svjedočimo. Mislim da je ključan Domovinski pokret.


U nekoliko sam navrata naglasio da bi bilo dobro da Domovinski pokret, ili ovaj nekompromitirani dio, da se odluči ići u nekakvu širu anti-HDZ vladu koja bi obuhvatila od DP-a prema lijevom centru, ali koliko vidim, tamo se već vode razgovori između DP-a ili dijela stranke i HDZ-a. Po svemu sudeći, to nije izgledna opcija”, rekao je Grmoja.
Kaže da je Most još u kampanji komunicirao da im Milanović nije prihvatljiv, s obzirom na to da je imao priliku obračunati se s korupcijom.


“Osim toga, mislimo da je Milanović ovim ulaskom u kampanju s jednom nogom u jednu ruku pomogao čak HDZ-u, mobilizirao je jedan dio birača tako da i on snosi odgovornost u tom smislu.


Bilo bi mi najbolje kada bi se mogla dogovoriti jedna šira vlada u koju bi ušao DP ili dio DP-a, Most, možda dio ljevice jer je Možemo! i nama u nekom smislu neprihvatljiv, a i oni ne žele pristati na to da opcije koje su od centra desno ulaze u vladu”, dodao je.


Želimo ući u vlast


Nije siguran što bi itko dobio s manjinskom vladom.


“Mi smo se kandidirali na izborima da uđemo u vlast, da počnemo provoditi svoje politike. Ne znam zašto bismo mi sjedili u Saboru i podržavali SDP da provodi njihove politike? Zato i pozivam DP ili nekompromitirani dio DP-a da zajedno pošaljemo HDZ-u oporbu.


Oni su to najavljivali u kampanji, to su govorili Ivan Penava, Stipo Mlinarić Ćipe. Mene zanima koji je njihov stav sada i zašto se taj stav prema Andreju Plenkoviću i HDZ-u promijenio”, ustvrdio je Grmoja, pozivajući Domovinski pokret da se uče na njihovom iskustvu jer “s HDZ-om neće uspjeti mijenjati Hrvatsku”.


To je stranka, dodaje, koja nažalost ne želi niti sebe mijenjati, a niti mijenjati Hrvatsku.


“Oni će vam sve obećati, ali onda kad sastave vladu će opstruirati bilo koji vaš pokušaj da nešto promijenite. To je mašinerija koja kontrolira gotovo sve institucije u Hrvatskoj i vi s nekim tako jakim, kao što je HDZ, jednostavno nemate nikakve šanse provesti ono što ste obećali biračima”.


Tvrdi da nije istina da se u takozvanoj anti-HDZ koaliciji, u koju bi ušli SDP, Možemo, IDS, Matija Posavec i Fokus, čeka samo Most.


“Izbrojite koliko je tu ruku, to je netočna informacija. Ne znam tko pušta te spinove. Čuo sam se čak s nekim od zastupnika koji su navedeni da su dali potpise, a nisu ih uopće dali. A kad bi to tako i bilo, tu ponovno nedostaje i s Mostom najmanje osam ruku.


A Andrej Plenković, znamo, imamo najmanje pola manjinaca vrlo vjerojatno, možda i više. Tako da bez Domovinskog pokreta nije moguće ili bi bez dijela Domovinskog pokreta nije moguće formirati neku anti-HDZ koaliciju.


Uostalom, ni mi ne želimo pod svaku cijenu ulaziti u nekakvu vladu koja bi bila nestabilna iako nam je želja poslati HDZ u oporbu zato i upućujem ovaj poziv DP-u. Možemo poslati HDZ u oporbu, osim toga možemo i zaštititi one vrijednosti koje su važne većini hrvatskog naroda.


Time bismo osigurali da se ne provode ove lijeve globalističke politike, tu imamo suglasnost. Ali jednostavno čini mi se da će HDZ uspjeti ili raskoliti DP ili da će ga uspjeti pridobiti cijeloga”, iznosi Grmoja.


Nemam kontakta s Plenkovićem


Upitan je i je li moguće raskoliti jedanaest Mostovih zastupnika, tako da partneri iz Suverenista odu s HDZ-om.


“Suverenisti su nam jasno rekli da neće podržati HDZ. Koliko sam čuo njihove izjave, idu u tom smjeru i sada. Što se tiče Mosta, mislim da smo pokazali u prošlom sazivu kao jedini klub se nije raskolio, koji nije izgubio niti jednog zastupnika, da smo čvrsti, beskompromisni.


Naša je poruka u kampanji bila jasna, a ja sam odgojen i tako u svojoj obitelji kada dam riječ, to je sve. Mi smo rekli nema šanse, i to ne samo s Plenkovićem. Da se on makne i dođe netko drugi, nema nikakve šanse da mi damo ruke za HDZ-ovu vladu”.


Premijer Plenković je ljutit jer mu nitko iz oporbe nije čestitao na pobjedi. Zašto Grmoja to nije učinio?


“Nemam nikakvog kontakta s tim čovjekom. Ako mu nešto znači da mu se čestita na dobrom rezultatu, mogu mu čestitati. Ali on uostalom je pokazao da njemu nije potreban nitko praktički, ni hrvatski narod, i da onim svim ključnim trenucima kad je trebalo pitati narod – od ukidanja kune, uvođenja eura, do referenduma koji smo pokretali, njega to ne zanima.


On je zadovoljan da mu građani daju povjerenje na izborima, sad će raditi po svome. Kakva će to biti vlada, ako je uspije sastaviti, taj treći mandat, kakav je već bio na kraju drugog mandata kad je donosio Lex AP, kad je radio sve što je radio.


Zamislite što će biti sada u trećem mandatu. To nikako nije dobro za Hrvatsku, ali građani su dijelom sami to birali i neka bude volja naroda”, zaključuje Grmoja, piše Net.hr.