Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Grlić Radman: Milanovićeve izjave su uznemirujuće i sulude

Autor: Hina

19.10.2022. 22:27
Grlić Radman: Milanovićeve izjave su uznemirujuće i sulude

Foto: Davor KovačevićPredsjednik Zoran Milanović „štiti privatne ruske interese“ i izoliran je među europskim čelnicima, rekao je u srijedu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Milanović se protivi ideji o obuci ukrajinskih vojnika na hrvatskom tlu te je najavio da će blokirati takvu odluku jer ona nije u interesu Hrvatske.


Grlić Radman je kazao da su predsjednikove izjave „uznemirujuće“ i „sulude“ te da se iz njih može „iščitati“ samo želja za rušenjem vlade, „što mu se neće dopustiti“. Šef hrvatske diplomacije tvrdi da Milanović svojim izjavama pokazuje “da štiti privatne ruske i vlastite interese”.


Smatra da su takvi interesi ostali iz vremena kad je Milanović bio premijer “kad je zbog upletenosti i umreženosti postao zatočenik takve politike“. Naglasio je da Milanović ne doprinosi razumijevanju situacije u Ukrajini te da je ostao „izoliran” među liderima zemalja članica EU-a i NATO-a.
Dok cijeli demokratski svijet osuđuje rusku agresiju, Grliću Radmanu se čini da je „predsjednik Milanović na strani ruske politike“. Suprotno tome, Hrvatska ima razumijevanja za Ukrajinu jer je ona bila jedna od zemalja koja je imala razumijevanja za nju u vremenu Domovinskog rata, kazao je ministar.


Najavio je da će početkom idućeg tjedna u Zagreb stići predstavnici parlamenta i visoki dužnosnici „više od 40 najbogatijih zemalja svijeta“ koji će u Saboru „pokazati jedinstvo u osudi ruske agresije“. U Zagrebu se 24. i 25. listopada 2022. održava Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme u organizaciji Hrvatskoga sabora i ukrajinske Verhovne Rade.