Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

MARIO KORDIĆ

Gradonačelnik Mostara osudio prijetnje SDA i lokalne islamske zajednice zbog izgradnje HNK

Autor: Hina

16.06.2023. 19:29
Gradonačelnik Mostara osudio prijetnje SDA i lokalne islamske zajednice zbog izgradnje HNK

Foto: PexelsMostarski gradonačelnik Mario Kordić pozvao je u petak na smirivanje napetosti nakon prijetnji lokalne Islamske zajednice i vodeće bošnjačke stranke da neće mirno promatrati nastavak gradnje Hrvatskog narodnog kazališta u središtu grada kojega sufinancira hrvatska vlada. Na mjestu gdje su nedavno nastavljeni građevinski radovi na izgradnji kazališta u petak su se drugi put ovoga tjedna okupili predstavnici Islamske zajednice i dužnosnici Stranke demokratske akcije (SDA) koji su rekli da neće mirno promatrati nepravdu prema Bošnjacima i muslimanima u Mostaru.


Traže da se na lokaciji u središtu Mostara, koja se nalazi na nekadašnjoj ratnoj crti razdvajanja Hrvata i Bošnjaka, gradi džamija i Islamski centar tvrdeći da se radi o zemljištu koje su im austrougarske vlasti otele. Govoreći na konferenciju za novinare, gradonačelnik Kordić je pozvao na spuštanje napetosti i osudio ratnohuškačku retoriku. “Osuđujem izjave poput ‘nećemo to mirno gledati’. To je huškačka retorika koja nije dobrodošla u Mostaru, u gradu koji dvije posljednje godine želi pronaći izlaz iz tih 90-ih ratnih, radikalnih retorika”, rekao je Kordić.


Dodao je kako se radi o politički motiviranim prosvjedima i ocijenio da se druge teme ne trebaju prelamati preko HNK koji ima sve potrebne dozole za granju. “Nije dobro na ovakav način praviti u Mostaru ružnu tenziju između dviju nacionalnih zajednica. Ne bih htio da ovo eskalira u pogrešnom smjeru”, dodao je.


Foto: Pexels
Prošle godine su tužitelji Hercegovačko-neretvanske županije odbacili prigovore SDA i lokalne organizacije Islamske zajednice o legalnosti izgradnje toga objekta.


Islamska zajednica tvrdi da se zgrada HNK gradi na prostoru nekadašnjeg muslimanskoga groblja kojega su im u 19. stoljeću otele austrougarske vlasti te su zatražili povrat zemljišta.


HNK surađuje s brojnim kazalištima u BiH i izvan zemlje, a s kolegama iz Narodnog pozorišta iz istočnog dijela Mostara realizirali su nekoliko zajedničkih predstava, nastojeći da s kulturom povežu dvije zajednice u gradu na Neretvi i BiH. Za svoj rad osvojili su niz nagrada u BiH te susjednim i europskim zemljama.


Prošle godine je hrvatska vlada odobrila 1,79 milijuna eura za nastavak izgradnje HNK u Mostaru smatrajući tu instituciju važnom za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini.