Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Građani se više ne žale na smrad s pročišćivača

23.03.2018. 12:00
Građani se više  ne žale na smrad  s pročišćivača


U povodu obilježavanja Svjetskog dana voda, djelatnici komunalne tvrtke Odvodnja d.o.o. za sve zainteresirane građane i  ustanove organizirali su obilazak uređaja za pročišćavanje otpadnih voda  Centar.
Već u jutarnjim satima ovu su priliku iskoristili učenici Privatne osnovne škole, a potom učenici iz srednje Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića te Klasične gimnazije Ivana Pavla ll., ali i  osam inženjera iz zadarske tvrtke Helmuc.
– Učenicima smo podijelili edukativne letke s informacijama što se ne  smije bacati u odvodni sustav i gdje odložiti koju vrstu otpada, a potom  ih je kolegica Vesela Vlajić Ležaja odvela u obilazak uređaja Centar i pojasnila im tehnologiju pročišćavanja voda te koje su njegove dobrobiti za  naš grad i njegove stanovnike, kaže Branka Viduka dodajući kako je  uređaj Centar zapravo uređaj drugog stupnja pročišćavanja.
– Postupak pročišćavanja otpadnih voda sastoji se od prethodnog, prvog i drugog stupnja pročišćavanja. Prethodnim stupnjem pročišćavanja  iz otpadnih voda uklanjaju se nečistoće na grubim rešetkama više od  četiri centimetra, na finim rešetkama više od tri milimetra, na aeriranom  pjeskolov-mastolovu odvajaju se pijesak i masti, a nakon toga otpadna  voda ide na prvi stupanj pročišćavanja gdje se iz otpadne vode ukloni 50  posto suspendirane tvari i 30 posto KPK. Otpadna voda ide u bioareacijske spremnike gdje je u biti srce pročišćavanja otpadnih voda. Tu se uz  pomoć mikroorganizama, a ne dodatkom kemikalija, koje se same razmnožavaju, jedu i čuvaju organski otpad i nečistoće iz vode i tako  pročiste otpadnu vodu na više od 90 posto, detaljno je pojasnila Viduka  dodajući kako se tako pročišćena voda preko dozernog spremnika ispušta u more dok se sav višak mulja ugušćuje, dehidrira i potom deponira. Viduka ističe kako je tvrtka Odvodnja izuzetno ekološki osviještena o  čemu svjedoči i certifikat zaštite okoliša 2014./2015., a što znači da ih  osim inspekcija kontrolira i tvrtka Biro veritas.
– Mi sav otpad odvajamo. Ne samo iz produkta pročišćavanja otpadnih voda nego i sav otpad bilo da je to papir, plastika, ulja, ambalaža…  kompletno i apsolutno sve, istaknula je Viduka osvrćući se i na  pročišćavanje zraka na uređaju Centar koje je, kako je kazala, kemijsko i  odvija se uz pomoć vodikova peroksida i natrijevog hidroksida. Na taj se  način, dodala je, uklanjaju štetni plinovi, sumporovodik, amonijak i  merkaptani.
– Pročišćivač zraka je nadograđen prije pet godina i tehnologija izvrsno funkcionira, a projektirali smo i moderniju tehnologiju pa će se tijekom ove ili iduće godine ugraditi fotokatalističko pročišćavanje otpadnog zraka, najavila je Viduka priznajući kako ovaj uređaj "bije" loš glas  uz koji se veže krilatica "smrdi, smrdi, užasno smrdi". Naglasila je kako  se zaista i jest osjetio neugiodan miris u samom početku, dok nisu djelatnici Odvodnje zajedno s osobama koje su uvodile tehnologiju, ovladali samom tehnologijom.
– Sada se praktički ne osjeti. Posljednjih nekoliko godina je doveden  pod kontrolu, ti su neugodni mirisi sanirani i građani nam se više ne  žale. A kakva je kvaliteta zraka građani mogu pratiti tijekom 24 sata na  stranicama Odvodnje gdje se prezentiraju vrijednosti s četiri mjerača koje smo ugradili prije dvije godine, ustvrdila je Viduka. Na naš upit o kapaciotetima uređaja Centar s obzirom na to da već za par mjeseci kreću radovi na izgradnji komunalne infrastrukture u svim onim dijelovima grada gdje je nema, odgovara kako uređaj trenutno radi sa 70-80 posto kapaciteta te da će moći primiti otpadne vode i nakon što Zadar bude, kako zadarski gradonačelnici najavljuju, "grad bez crnih jama".