ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

TELEFONSKA PREVARA

Građani primili pozive lažnih policajaca, tražili ih podatke o bankovnim računima

Autor: Zadarski list

19.10.2022. 11:32
Građani primili pozive lažnih policajaca, tražili ih podatke o bankovnim računima

Foto: PixabayZadarska policija je danas zaprimila dojave nekoliko građana s područja Zadra kako su primili telefonske pozive nepoznatih osoba, koje su se lažno predstavljale kao policijski službenici i od njih tražili podatke o bankovnim računima i ušteđevini, sve radi navodne provjere novca zbog sumnje da je njihov bankovni račun zloupotrijebljen.


Isto tako su se raspitivali o njihovim životnim okolnostima, a građani su nakon telefonskih poziva o svemu obavijestili policiju.


– Građanima još jednom skrećemo pozornost da budu posebno oprezni kada ih telefonski kontaktiraju osobe koje se predstavljaju kao djelatnici policije ili banke i u razgovoru od njih traže novac ili neke osobne i bankovne podatke. Djelatnici banke službene radnje obavljaju isključivo u svojim poslovnicama, a policijski službenici se dolaskom na kućnu adresu legitimiraju službenom iskaznicom i ukoliko imaju potrebu izuzeti neki predmet, za to izdaju službene potvrde o oduzimanju predmeta, obavještavaju iz Policije te savjetuju da budete oprezni i sumnjičavi i da nakon zaprimanja ovakvih i sličnih poziva pozovete policiju na broj 192, kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao službene.
– Posebno molimo osobe koje se brinu o osobama starije životne dobi da ih upute o ovim pojavnim oblicima prijevara obzirom da je iskustvo pokazalo kako počinitelji ovih kaznenih djela koriste stariju dob osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju kako bi od njih na razne načine otuđile novac, zaključuju.