Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

prvi rezultati inspekcije

U prvom danu eura hrana je poskupjela gotovo 20, a usluge nevjerojatnih 80 posto!

Autor: P. N.

05.01.2023. 15:18
U prvom danu eura hrana je poskupjela gotovo 20, a usluge nevjerojatnih 80 posto!

Foto: Vedran Karuza/NL;Davorin Višnjić/PIXSELLGlavni državni inspektor Andrija Mikulić objavio je na sjednici Vlade kako je pojačani inspekcijski nadzor provedbe Zakona o uvođenju eura stupio na snagu još 5. rujna. Do 31. prosinca obavljeno je preko 8.000 nadzora artikala, a utvrđene su čak 1.744 povrede zakona.


Kaže kako je od 1. siječnja 2023. kad je uveden euro primljen veći broj predstavki građana kojima se ukazuje na povećanje cijena u trgovini, ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima.


“Od 2. do 4. siječnja je tržišna inspekcija provela oko dvije stotine nadzora u području trgovine na malo i u pekarnicama, za koje je došao velik broj prijava. Utvrđeno je povećanje cijena i to u rasponu od 3 do čak 19 posto na širokom spektru proizvoda – od čokolade i pekarskih proizvoda, preko piva, kave, maslaca i toaletnog papira”, ustvrdio je Mikulić.
Kaže da utvrđivanje činjenica oko ovih otkrića još traje i ukoliko se utvrdi da su cijene podignute neopravdano, bit će podnijete odgovarajuće prekršajne mjere.


U uslužnim djelatnostima je povećanje cijena bilo još radikalnije. Mikulić kaže da su kontrolirani subjekti podigli cijene od 10 do čak 80 posto. U nadzoru su i turistički inspektori. Oni su od 2. do 4. siječnja proveli 151 nadzor i utvrdili 52 povrede, odnosno 52 povećanja cijena – od 1 do 10 posto.


“Sveukupno, proveli smo u ta tri dana 306 nadzora i utvrdili čak 96 prekršaja. Inspekcijski nadzor će idućih dana biti pojačan”, zaključio je.