Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ured predsjednika

U 2023. rast BDP-a za jedan posto, inflacija jednoznamenkasta

Autor: Hina

21.12.2022. 16:07
U 2023. rast BDP-a za jedan posto, inflacija jednoznamenkasta

Foto: Luka Stanzl/PIXSELLEkonomski savjet predsjednika Republike procjenjuje da će realna stopa rasta BDP-a u 2023. iznositi jedan posto, a da će inflacija biti visoka, no uz jednoznamenkastu stopu rasta, izvijestili su u srijedu iz Ureda predsjednika.


“Očekivanja Ekonomskog savjeta predsjednika Republike za 2023. su umjereno optimistična, obzirom na očekivanu realnu stopu rasta BDP-a za 2023. godinu od jedan posto, uz očekivanu visoku, ali jednoznamenkastu stopu inflacije.


Neizvjesno okruženje i očekivanja potrošača čine procjene podložnima reviziji na niže”, priopćeno je nakon 5. sjednice Ekonomskog savjeta na kojoj je sudjelovao i predsjednik Zoran Milanović.
Ekonomski savjet je pozvao Vladu da u aktivnostima u sljedećoj godini vodi računa o rastućim nejednakostima u društvu i inflatornim pritiscima te da se stoga usredotoči na ciljane mjere pomoći prema najviše pogođenim skupinama u društvu.


“U skladu s preporukama OECD-a i mjerama Ekonomskog savjeta predloženim u srpnju ove godine, izraženo je očekivanje da će nastavak paketa pomoći biti manje horizontalan, a više usmjeren potrebitima”, piše u priopćenju Ureda predsjednika.


Na sjednici Savjeta predstavljen je i pregled ključnih rezultata Republike Hrvatske i EU-ovog proračuna te su analizirani politički trendovi i determinante ponašanja birača od 1990. do 2020. godine.