Nedjelja, 28. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

PRELAZAK NA EURO

Trgovci: Imajte razumijevanja za starije i radnike na blagajnama

Autor: Hina

23.12.2022. 15:29
Trgovci: Imajte razumijevanja za starije i radnike na blagajnama

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELLSektor trgovine HGK u petak je preporučio da građani u razdoblju dvojnog optjecaja, od 1. do 14. siječnja, u najvećoj mjeri koriste bezgotovinske modele plaćanja te da se opskrbe manjom količinom gotova novca za potrošnju tijekom novogodišnje noći i prvih dana u siječnju.


“Pozivamo građane da prvih dana dvojnog opticaja, u trgovinama prilikom plaćanja na blagajnama daju prednost prolaza našim starijim sugrađanima, ali i pokažu razumijevanje prema radnicima na blagajnama kojima će obveza primanja dvije valute i preračunavanje iste, predstavljati dodatni izazov”, apelirala je direktorica Sektora za trgovinu HGK Sanja Smoljak Katić.


Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) su istaknuli da je trgovina, koja će, uz financijske institucije, u prvim danima iduće godine podnijeti najveći teret prelaska na novu valutu, spremna za taj zahtjevan proces, a kako bi se građanima i potrošačima u najvećoj mjeri olakšala tranzicija na novu valutu.


Najizazovnije razdoblje tek počinje


Iako je najveći dio priprema ukupnog gospodarstva iza nas, rekli su iz Komore, za potrošače, ali i trgovce, najizazovnije razdoblje vrijeme je dvojnog optjecaja koje započinje 1. siječnja 2023. godine, a završava 14. siječnja 2023. godine.
U vremenu dvojnog optjecaja za sva gotovinska plaćanja mogu se upotrebljavati i kune i euri, pri čemu iz HGK napominju da trgovac ili primatelj plaćanja nije dužan prihvatiti više od 50 kovanica kune u jednoj transakciji. Također, ako u navedenom razdoblju poslovni subjekt nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, ostatak iznosa može vratiti u gotovini u kunama ili u gotovini u kunama i u eurima.
Iz HGK su također podsjetili kako će na računima svih građana i poslovnih subjekata doći do automatske konverzije sredstava što će olakšati inicijalno razdoblje gospodarske aktivnosti tijekom dvojnog opticaja.


“Korištenje elektroničkih sredstava plaćanja, naprimjer plaćanje karticama i digitalne transakcije, osigurat će nesmetano plaćanje roba i usluga i smanjiti pritisak za potrebom gotovog novca. Osim što bi to smanjilo troškove poslovanja za poduzeća, redovi čekanja u trgovinama bi se smanjili i neizvjesnosti i potencijalni nesporazumi izbjegli oko točnog povrata novca”, izjavio je glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja.


HGK je izvijestila da je od sredine 2021. godine u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom financija, Hrvatskom narodnom bankom i Hanfom, bila aktivan sudionik procesa pripreme prelaska na euro, kroz organizaciju više od deset edukativnih događanja na kojima je sudjelovalo oko 3.300 sudionika.


Podsjetili su da je kao instrument u borbi protiv neopravdanog podizanja cijena pokrenut Etički kodeks, kao jedan od mehanizama koji doprinose stvaranju sigurnog okruženja za potrošače. Do sada su Etičkom kodeksu pristupile 1.002 tvrtke i obrta, a ukupno je izdano 15.465 naljepnica, najviše iz područja trgovine i uslužnih djelatnosti, navedeno je u HGK-ovom priopćenju.


Neke bankovne i financijske usluge će biti privremeno nedostupne


Izuzetna zahtjevnost procesa prelaska na novu valutu posebice je izražena i u dijelu prilagodbe informatičkih sustava banaka, pa će neke bankovne i financijske usluge biti privremeno nedostupne ili će biti dostupne ograničeno tijekom konverzijskog vikenda (subota, 31. prosinca i nedjelja, 1. siječnja), a u nekim manjim bankama i 30. prosinca.


Stoga se očekuju kraći prekidi u mogućnosti plaćanja karticama u noći s 31. prosinca na 1. siječnja, neposredno prije i poslije ponoći, dok tijekom novogodišnjeg vikenda, internetsko i mobilno bankarstvo uglavnom neće biti dostupno, pa u većini slučajeva neće biti moguće izvršavati plaćanja putem interneta, napominje se u priopćenju.


Iz HGK podsjećaju i kako bi građanima bio omogućen dovoljan broj bankomata za isplatu kuna do kraja ove godine, te eura od prvog dana nove godine, do 15. siječnja privremeno je ukinuto plaćanje naknade za podizanje gotovog novca debitnim karticama na svim bankomatima.


Očekuje se da će svih oko 4.000 bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja 2023. Građani sve informacije o uvođenju nove valute mogu dobiti na središnjem informativnom portalu euro.hr, a uvid o bankomatskoj mreži na stranici Hrvatske udruge banaka, podsjetili su iz HGK.