Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

DIONICE

Svjetske burze pale treći tjedan zaredom, Crobexi također u padu

Autor: Hina

21.04.2024. 11:11
Svjetske burze pale treći tjedan zaredom, Crobexi također u padu

Foto: ReutersNa svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je sve jasnije da zbog povišene inflacije u SAD-u američka središnja banka neće smanjiti kamate tako brzo kao što su se ulagači nadali. Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,01 posto, na 37.986 bodova, no S&P 500 potonuo je 3,05 posto, na 4.967 bodova, a Nasdaq indeks 5,5 posto, na 15.282 boda.


Najveći tjedni pad S&P 500 i Nasdaq indeksa u više od godinu dana ponajviše je posljedica splasnulih nada u vezi kamata u SAD-u.


U prethodnih pet mjeseci najveća svjetska burza snažno je rasla jer su ulagači očekivali da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od lipnja.
No, sve je jasnije da središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je tržište rada i dalje snažno, gospodarstvo raste, a inflacija je još uvijek povišena.


Zbog toga dužnosnici Feda poručuju da ne treba žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa. Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je, među ostalim, da ove godine nije postignut napredak u spuštanju inflacije i da bi monetarna politika mogla ostati restriktivna dulje razdoblje.


Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 15 posto izgleda za smanjenja kamata Feda u lipnju, a oko 42 posto u srpnju.


„Tržište se nosi s nekoliko stvari – inflacija je viša nego što se očekivalo, pa bi kamate mogle ostati povišene dulje nego što se procjenjivalo. Uz to, povećane su geopolitičke napetosti, posebice na Bliskom istoku. Sve su to izlike trgovcima da s tržišta povuku dio zarade, nakon doista snažnog rasta cijena dionica pet mjeseci”, kaže Anthony Saglimbene, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.


Indeksi su pod pritiskom i zbog solidnih, ali ne i snažnih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka.


I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,3 posto, na 7.895 bodova, a frankfurtski DAX 1,1 posto, na 17.737 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,1 posto, na 8.022 bodova.


ZSE: Crobexi prošloga tjedna pali, promet porastao


Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi pali, nakon rasta tjedan dana prije, dok je promet porastao, unatoč skraćenom radnom tjednu.


Crobex indeks spustio se protekloga tjedna 1,08 posto, na 2.799 bodova, a Crobex10 za 0,57 posto, na 1.698 bodova. Pritom su pali i svi sektorski indeksi, a najviše Crobexkonstrukt, za 1,22 posto.


Redovni promet dionicama dosegnuo je 3,88 milijuna eura, što je za 730 tisuća više nego u tjednu ranije, i to unatoč skraćenom radnom tjednu, s obzirom da je srijeda zbog parlamentarnih izbora bila neradni dan. Uz to, ostvareno je i 1,13 milijuna eura blok prometa, i to u transakciji dionicom Atlantic grupe, po cijeni od 56,5 eura.


U redovnom trgovanju, najveći promet ostvaren je dionicom Zagrebačke banke, 631 tisuću eura. Cijena joj je potonula 7,9 posto na 16,9 posto, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica. Od utorka se, naime, tom dionicom trguje bez prava na isplatu dividende od 1,40 eura po dionici.


Po likvidnosti je slijedila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 614 tisuća eura prometa, a cijena joj je porasla 0,38 posto, na 5,22 eura.


U fokusu je bila i redovna dionica Adrisa, kojom je ostvareno 415 tisuća eura prometa, uz skok cijene za 3,7 posto, na 84 eura, pa je tako među likvidnijima bila i najveća dobitnica.


Povlaštenom dionicom Adrisa ostvareno je, pak, 246 tisuća eura prometa, uz rast cijene za 0,65 posto, na 62,4 eura. Znatniji promet ostvaren je i redovnom dionicom Končara D&ST, 252 tisuće eura, dok joj je cijena skliznula 2,13 posto, na 1.380 eura.


Uprava i Nadzorni odbor te kompanije predložili su u utorak glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine (13,74 eura).


Od ostalih poslovnih objava, Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.


Cijena dionice Končara EI oslabila je 0,77 posto, na 258 eura, uz promet od 160 tisuća eura. Na ZSE se protekloga tjedna ukupno trgovalo s 50 dionica, pri čemu je njih 16 ostvarilo rast cijene, 27 pad, a sedam stagnaciju.