Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

objašnjenje HNB-a

Smije li vam banka naplatiti zamjenu veće količine kuna u eure?

Autor: Hina

04.01.2023. 15:30
Smije li vam banka naplatiti zamjenu veće količine kuna u eure?

Foto: ReutersHrvatska narodna banka (HNB) u srijedu je izvijestila da poslovne banke pri zamjeni kunske gotovine u eursku ne naplaćuju naknadu ako se mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica kune u jednoj transakciji.


To znači da se zamjena kunskih novčanica i kovanica u eure može obaviti bez naknade na neograničeni broj komada, ističu iz središnje banke.


Građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune u svojoj poslovnoj banci, pri čemu će se primjenjivati propisi kojima se i inače uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, napominju iz HNB-a.
Podsjetimo, i u poslovnicama Fine i Hrvatske pošte građani također mogu zamijenjivati kunsku gotovinu u eursku do kraja ove godine, no ako se u jednoj transakciji mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica, onda te financijske institucije naplaćuju naknadu.


Od 1. siječnja 2024. godine banke, Fina i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti samo kod HNB-a, i to također bez naknade, napominju iz HNB-a.


HNB će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno do 31. prosinca 2025. godine.