Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

prodaja bila fiktivna

Ruska tvrtka i dalje drži udjele u Fortenovi i sada je pod sankcijama

Autor: Jagoda Marić

17.12.2022. 08:18
Ruska tvrtka i dalje drži udjele u Fortenovi i sada je pod sankcijama

Foto: Borna Filić/PIXSELLTvrtka SBK ART preko koje je Sberbank držao udjele u Fortenova grupi, nekadašnjem Agrokoru, završila je na listi sankcioniranih pravnih osoba koje imaju veze s Rusijom, odlučile su tako članice Europske unije, a kako je do toga došlo i što to znači jučer je pojasnio državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić.


Sberbank je prije mjesec i pol iznenadio objavama da je SBK ART prodao ulagaču iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saifu Alketbiju i da nema više ništa s Fortenova Grupom, u kojoj je baš preko SBK-a držao 43,4 posto udjela u Fortenovi.


No, kako Alketbi nije zatražio ni dobio odobrenje ni hrvatskih ni nizozemskih vlasti gdje je registriran krovni holding u kojem su udjeli Fortenove, iz Vlade su uporno tvrdili da je on možda kupio tvrtku registriranu u Moskvi, ali da vlasništvom ne može upravljati.
Nakon odluke da se SBK ART nađe na listi sankcioniranih pravnih osoba to će mu biti nemoguće sve dok se ne ukinu sankcije ili se ne promjene njihova pravila.


Matušić je otkrio da je Hrvatska bila ta koja je predložila listiranje tvrtke SKB ART sa svim dokaznim materijalima, jer smatra da je i dalje ta tvrtka povezana sa Sberbankom.
– Svi naši dokazi upućuju da je riječ o fiktivnoj transakciji, nikakav novac nije isplaćen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prema Moskvi niti prema računima, kazao je Matušić. Nije odgovorio na pitanje kako je Hrvatska došla do podataka o tome da novac iz UAE nije išao prema Moskvi, ali je kazao i da je dio svojevrsne istrage bio i kredit koji je Gazprom banka dala jednoj tvrtki koju je kasnije kupio ulagač iz UAE, dodajući da se Gazprom banka ne nalazi na europskom popisu sankcija, nego na popisu SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.


Ova je odluka po kojoj su sankcije tek u devetom krugu zahvatile SBK ART zapravo primjer toga kakve posljedice mogu snositi oni koji krše sankcije ili izbjegavaju njihovu promjenu.


Na tvrtku SBK ART primjenjivat će se i onaj dio sankcija koji znači zamrzavanje imovine, što znači da ona do daljnjeg neće imati nikakav utjecaj na odluke i poslovanje Fortenova grupe te da će se odluke donositi bez nje.


Teoretski je moguće da se krovna kompanija u Nizozemskoj odluči za prodaju u cijelosti bez utjecaja Sberbank, kome bi se u tom slučaju na neki privremeni račun stavio novac od prodaje njezinog udjela.


Neodređen je Matušić bio jučer po pitanju širenja sankcija na pojedine građane Hrvatske zbog povezanosti s Sberbankom, a na izravno pitanje jesu li možda predložili stavljanje na listu Krešimira Filipovića i Miodraga Borojevića, odgovorio je da ne može reći je li nešto bilo prijedlog ili će u budućnosti biti.


Upozorio je na to da zakon predviđa kaznene odredbe za sve one koji krše sankcije i one koji pomažu u kršenju sankcija ili njihovom izbjegavanju.


– Zadovoljni smo što je SBK ART uvrštena na listu, jer će to otvoriti put i drugim institucijama u RH da djeluju pa ćemo vidjeti koji će biti rezultati tog djelovanja, rekao je Matušić dodajući da je koordinacija pri MVP-u koja se bavi provođenjem sankcija sve informacije dostavila nadležnim institucijama.