Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

VRIJEME ZA ADAPTACIJU

Provjerili smo kako u siječnju platiti režije na računima izdanima u kunama

Autor: Aneli Dragojević Mijatović

13.12.2022. 07:46
Provjerili smo kako u siječnju platiti režije na računima izdanima u kunama

Foto: Goran Stanzl/PIXSELLOd 1. siječnja euro postaje službena valuta plaćanja u Hrvatskoj. Sve do 31. prosinca službena valuta i dalje je kuna. To znači da građani do ponoći zadnjeg dana ove godine moraju plaćati isključivo kunama, odnosno ne smiju npr. za plaćanja koristiti eurokovanice iz početnih paketa (ni općenito plaćati eurima).


Čim uđemo u Novu godinu, službena valuta dakle postaje euro, što znači da bi trebalo plaćati eurima, no građanima je ostavljen rok za prilagodbu prva dva tjedna 2023., unutar kojih još smiju plaćati i kunama. Prodajna mjesta bi im međutim i u tom prijelaznom razdoblju trebala uzvraćati eure.


Preporuča se kartično plaćanje u što većoj mjeri. Tek od 15. siječnja i građani moraju plaćati isključivo eurima, te kuna definitivno izlazi iz optjecaja. Što se tiče plaćanja npr. režija, Hrvatska udruga banaka navodi da onom valutom koja je navedena na računima, treba i platiti.


Dvojni optjecaj
– Računi za potrošnju u prosincu ionako će biti izdani u siječnju 2023. i bit će u eurima. Sve uplatnice koje su građani dobili unaprijed i na kojima je iznos plaćanja u kunama, a plaćat će ih nakon uvođenja eura, banka je dužna izvršiti plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje. Banka će postupati na ovaj način do 1. srpnja iduće godine, kažu u HUB-u.


Iz Financijske agencije (Fina) potvrdili su nam jučer da navedeno vrijedi i za Finu.


– Fina će nakon 1. siječnja pa do 30. lipnja 2023. godine zaprimati naloge ispostavljene u valuti kuna te će ih provoditi u eurima, uz primjenu konverzijskog tečaja. Također, za vrijeme dvojnog optjecaja, odnosno u prva dva tjedna siječnja 2023. godine, građani svoje naloge mogu plaćati u kunama, bez obzira na to jesu li isti ispostavljeni u kunama ili eurima, tumači Fina.


Po tome ispada da je kriterij trenutak u kojem građanin dođe platiti: ako plaća do 14. siječnja, može i kunama, a ako dođe poslije toga, bez obzira na to kad je račun ispostavljen i kako izgleda – mora u eurima. Ako nema eura, može svoje kune na više načina zamijeniti u eure.


Što se dakle konverzije kuna u eure tiče, u Hrvatskoj udruzi banaka ističu da će tijekom cijele 2023. banke, Fina i Hrvatska pošta besplatno, bez naknade, svim građanima po istom tom tečaju na šalterima zamijeniti 100 novčanica i 100 kovanica kuna po transakciji.


– Ako je veći broj novčanica i kovanica od navedenog, banka će naplatiti svoju naknadu, upozorava HUB. Kaže i da će Fina i Pošta odrediti iznos iznad kojeg je obvezna najava zamjene gotovog novca kune za gotov novac eura. Finu i Poštu pitali smo jesu li odredili iznos iznad kojeg je potrebno najaviti se, te iznad kojeg iznosa se plaća naknada.


Prema cjeniku


U Fini kažu da će provoditi zamjenu kuna u euro tijekom cijele 2023., uz primjenu konverzijskog tečaja 7,53450 kuna. Pritom, Fina neće naplaćivati naknadu za iznose u kojima će građani obavljati zamjenu do 100 komada kovanica/novčanica kuna.


Za iznose iznad 100 komada kovanica/novčanica, Fina će naplaćivati naknadu prema svom cjeniku, kažu u Fini. Nadalje, Fina je, navode, donijela poslovnu odluku da će građani u Fini moći obaviti zamjenu bez prethodne najave.


HUB dalje tumači da je ključno obvezno dvojno iskazivanje cijena (koje je krenulo s 5. rujna ove godine i traje sve do 31. prosinca 2023.). To znači da će konačan iznos računa biti i u kunama i u eurima uz prikaz fiksnog tečaja konverzije, kažu.