Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ministar financija

Primorac u SAD-u potpisuje ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Autor: Hina

06.12.2022. 18:29
Primorac u SAD-u potpisuje ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELLMinistar financija Marko Primorac odlazi u utorak u Washington radi potpisivanja Konvencije između Vlade RH i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak, izvijestili suiz Ministarstva financija.


Kako su naveli u priopćenju, radi se o važnom ugovoru i potpisivanju, kojim će se potaknuti nova te intenzivirati postojeća suradnja između dviju država.


“Potpisivanjem Konvencije postići će se brojne olakšice i pogodnosti pri oporezivanju svih vrsta dobiti i dohotka te će se poboljšati uvjeti za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga. Također, omogućit će se povećanje stupnja ukupne gospodarske aktivnosti i investicijska ulaganja s obje strane”, ističe se u priopćenju.
Konvenciju će s američke strane potpisati podtajnik za gospodarski rast, energiju i okoliš u US Department of State Jose W. Fernandez.


Iz Ministarstva napominju kako pitanje izbjegavanja dvostrukog oporezivanja između RH i SAD-a do sada nije bilo riješeno te je sukladno tome pokrenut postupak za pregovaranje i sklapanje Konvencije. Pregovori su vođeni u izrazito prijateljskoj atmosferi te je s američkom stranom postignuta međusobna suglasnost vezano za odredbe Konvencije.


Sljedeći korak upućivanje prijedloga Saboru


Nakon potpisivanja slijedi provedba preostalih formalnih koraka do punog stupanja na snagu odnosno upućivanje prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije u proceduru Vlade RH i Hrvatskog Sabora, navodi se u priopćenju. Za vrijeme boravka u Washingtonu ministar Primorac će održati i niz bilateralnih sastanaka na kojima će se raspravljati o temama vezano uz jačanje međudržavne suradnje i međusobnih ulaganja.


Inače, iz Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) u ponedjeljak su pozdravili potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, najavljeno za 7. prosinca u Washingtonu.


Sklapanje ugovora, kako su istaknuli iz AmChama, donijet će manje financijsko opterećenje za poduzeća koja posluju izravno, konkretno za hrvatska poduzeća s tvrtkama kćerima u SAD-u kao i američka poduzeća s tvrtkama kćerima u Hrvatskoj. S hrvatske strane posebno će to biti zanimljivo IT sektoru, kao i prehrambenoj te farmaceutskoj industriji. S američke strane će otvoriti prostor za suradnju malim i srednjim poduzećima koja do sada nisu bila zastupljena u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju AmChama.


Osim smanjenja tereta dvostrukog oporezivanja, sporazum će, kako su naveli, omogućiti manje administrativno opterećenje i povećati transparentnost poslovanja između dviju zemalja.