Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

MINISTAR FINANCIJA

Primorac: ‘Neprihvatljivo je da država preko HNB-a indirektno subvencionira banke’

Autor: Hina

19.08.2023. 10:43
Primorac: ‘Neprihvatljivo je da država preko HNB-a indirektno subvencionira banke’

Foto: Davor KovačevićNeprihvatljivo je da država preko HNB-a indirektno subvencionira banke, rekao je u razgovoru za subotnji Jutarnji list ministar financija Marko Primorac, koji je kazao i da građani mogu očekivati novu narodnu obveznicu te da je uz, više računa, u špici sezone promet porastao za 20 posto.


Neizravno državno subvencioniranje banaka za držanje ‘viška likvidnosti’ u HNB-u s ciljem obuzdavanja inflacije sigurno nije optimalna politika u ovom trenutku. Posebno zbog toga što ključne kamatne stope nisu jedini instrument kojim Eurosustav raspolaže, kazao je Primorac.


Smatra da bi alternativna, u postojećim okvirima zasigurno puno bolja opcija, bila povećanje stope obvezne pričuve, čime bi se povećala ‘rezerva’ koju banke moraju držati kod središnje banke bez naknade, s ciljem povećanja sigurnosti bankovnog sustava.
„Iako sam ovaj stav nekoliko puta iznosio na sastancima s ministrima financija eurozone, bez namjere zadiranja u neovisnost monetarne politike, ovo je pitanje moguće riješiti isključivo na razini guvernera središnjih banaka”, kazao je Primorac.


Ministar je kazao i da intenzivno rade na razvoju sustava koji će omogućiti građanima pristup kratkoročnom dugu države (roka dospijeća do godine dana) putem sudjelovanja na aukcijama trezorskih zapisa.


Time ćemo ponuditi građanima alternativni oblik ulaganja u odnosu na depozite u poslovnim bankama. Međutim, treba odmah istaknuti kako je iluzorno očekivati da će viškovi likvidnosti na tržištu u potpunosti iščeznuti, a još iluzornije da će ih država apsorbirati zaduživanjem, ustvrdio je.


Govoreći o računima izdanima u turističkoj sezoni Primorac je u razgovoru s novinarom Jutarnjeg lista Gojkom Drljačom otkrio da je broj računa početkom kolovoza 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. manji je za 1,6 posto, ali je njihov iznos veći za otprilike 20 posto.