Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Provedena anketa

Prema podacima iz DZS-a nezaposlenost 6,7 posto

13.12.2022. 13:26
Prema podacima iz DZS-a nezaposlenost 6,7 posto

Foto: Arif SitnicaU Hrvatskoj je u trećem tromjesečju ove godine bilo 1,7 milijuna zaposlenih, nezaposlenih je bilo 123 tisuće, uz stopu anketne nezaposlenosti od 6,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) iz ankete o radnoj snazi.


Usporedba podataka o nezaposlenima dobivenih anketom o radnoj snazi s podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ-a)  pokazuje da je u trećem tromjesečju ove godine stopa nezaposlenosti prema podacima administrativnih evidencija (6,2 posto) bila niža od stope anketne nezaposlenosti (6,7 posto).


U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema anketi o radnoj snazi bio je veći za 14 tisuća osoba od podataka HZZ-a.
Budući da su se anketirane osobe izjašnjavale o prijavljenosti službi za zapošljavanje, usporedba podataka pokazuje da je od ukupno 123 tisuće nezaposlenih prema anketi o radnoj snazi, njih 84 tisuće ili 68,3 posto bilo prijavljeno službi za zapošljavanje. Preostalih 31,7 posto anketno nezaposlenih nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje.


Istodobno, od ukupno 109 tisuća registriranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje njih 25 tisuća ili 22,7 posto nije zadovoljilo međunarodne kriterije nezaposlenosti.


Podaci iz ankete pokazuju i da je u trećem tromjesečju u Hrvatskoj bilo 3,5 milijuna radno sposobnih stanovnika (starijih od 15 godina) od kojih je 1,7 milijuna zaposlenih, 123 tisuće nezaposlenih i 1,68 milijuna neaktivnih.


Među neaktivnim stanovništvom je 77 tisuća onih koji žele raditi, ali ne traže posao, a njih 1,2 milijuna ne rade zbog starosti, bolovanja, školovanja itd.


U kategoriji “ostali” je 407 tisuća neaktivnih osoba u dobi od 75 godina i više koje se prema metodologiji ne pita detaljnije o razlozima neaktivnosti.