Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

statistički podaci

Potrošnja u Hrvatskoj u siječnju porasla 10. mjesec zaredom

Autor: Hina

08.03.2024. 11:43
Potrošnja u Hrvatskoj u siječnju porasla 10. mjesec zaredom

Foto: Sergej Dreschler/NLU Hrvatskoj je u siječnju potrošnja u maloprodaji porasla 10. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za gotovo 8 posto, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva na početku prvog tromjesečja ove godine.


Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, koje pokazuje da je u siječnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja realno porasla 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj prošle godine porasla 7,9 posto.


Tako je potrošnja u maloprodaji porasla 10. mjesec zaredom na godišnjoj razini, ali nešto sporije nego mjesec dana prije, kada je rast iznosio 9,1 posto.
Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,0 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio za 11,9 posto, pokazuju podaci DZS-a.


Tako je nastavljen trend rasta prometa u trgovini na malo, nakon što je u cijeloj prošloj godini ojačao za 3,7 posto.


Stabilan rast gospodarstva na početku godine


Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), snažan rast prometa u trgovini na malo u siječnju ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i u prvom tromjesečju ove godine.


DZS je nedavno objavio da je, zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo u četvrtom lanjskom tromjesečju poraslo već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, znatno brže nego u prethodnom kvartalu.