Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

TRANSNEFT

Otklonjeni problemi na ukrajinskom dijelu naftovoda Družba

Autor: Hina

24.11.2022. 11:29
Otklonjeni problemi na ukrajinskom dijelu naftovoda Družba

Foto: ReutersProtok nafte kroz ukrajinski dio naftovoda Družba nastavljen je u planiranom obujmu nakon djelomične obustave, priopćio je ruski državni operater naftovoda Transneft, prema izvješću ruske novinske agencije TASS.


Isporuke su obustavljene u srijedu poslijepodne, po srednjoeuropskom vremenu, a razlog nije bilo moguće odmah utvrditi, napominje Reuters, dodajući da se obustava vremenski poklopila s ruskim raketnim napadima na ukrajinski elektroenergetski sustav.


Ukrajina je bila prisiljena ugasiti nuklearne elektrane, a napad je prouzročio prekide u opskrbi strujom i u susjednoj Moldaviji.
“U 19.46 sati po moskovskom vremenu (17.46 sati po srednjoeuropskom vremenu) pumpanje je nastavljeno”, citirao je TASS u srijedu glasnogovornika ruskog operatera Transnefta Igora Djomina.


Družba s kapacitetom protoka većim od dva milijuna barela dnevno spada među najveće naftovode na svijetu i opskrbljuje ruskom naftom nekoliko zemalja istočne i srednje Europe, uključujući Poljsku, Njemačku i Mađarsku.


Od početka ruske invazije na Ukrajinu pošiljke su obustavljene nekoliko puta. Prošli utorak nakratko je stao protok nafte južnim krakom Družbe, kupcima u Mađarskoj i Slovačkoj.


Komentirajući najnoviju obustavu, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je u srijedu da se mogu očekivati novi prekidi u opskrbi dok Ukrajina pokušava popraviti oštećenu energetsku infrastrukturu.


“Očekivali smo to i pripremili smo se”, rekao je mađarski ministar u video objavi na Facebooku. “Takve situacije ne utječu na sigurnost opskrbe Mađarske naftom i energijom”, ustvrdio je Szijjarto.


Mađarska će po njegovim riječima zatražiti izuzeće od EU-ovog limita cijena ruske nafte koja se dostavlja cjevovodima i plina koji se isporučuje na temelju dugoročnih ugovora, uključujući i onaj s Gazpromom.


Rusija je rekla da neće isporučivati ​​naftu zemljama koje će ograniče cijene, podsjeća Reuters.


Mađarska naftna i plinska grupa MOL nije u srijedu odgovorila na upit Reutersa da komentira situaciju. Prošli tjedan MOL je priopćio da će privremeno nekim trgovcima smanjiti isporuke goriva budući da je opskrba naftom iz Rusije pala “znatno” ispod uobičajenih razina.


Ukrajinska državna naftovodna tvrtka UkrTransNafta i ukrajinsko ministarstvo energetike nisu odmah bili dostupni za komentar. Ministarstvo je na Facebooku bilo objavilo da su raketni napadi izazvali prekid u opskrbi strujom za “veliku većinu potrošača električne energije u cijeloj zemlji”.