Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Afera Janaf

Odbijeno izdvajanje dokaza, obrana najavila žalbu visokom sudu

Autor: Hina

21.11.2022. 18:20
Odbijeno izdvajanje dokaza, obrana najavila žalbu visokom sudu

Foto: Davor Kovačević/NLOptužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak je odbilo zahtjev obrane da se kao nezakoniti dokazi izdvoje tajne istražne snimke iz afere Janaf, a odvjetnici optuženih na tu su odluku najavili žalbu.


O toj će žalbi odlučivati Visoki kazneni sud, a odvjetnici koji ustraju da su dokazi prikupljeni nezakonito o sadržaju žalbe nisu željeli govoriti dok sudsko rješenje ne dobiju i napismeno.


Uskokova optužnica tereti bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića i njegove suokrivljenike za primanje i davanje mita za namještanje poslova s Janafom.


Tužiteljstvo tvrdi da je poduzetnik Krešo Petek dao Kovačeviću i njegovim suradnicima milijun eura kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 milijuna kuna.
Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove.
Uz Kovačevića i Peteka optužnicom su obuhvaćeni bivši direktor sigurnosti u Janafu Vlado Zorić, direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc te poduzetnici Vatroslav Sablić, Ivan Širić i Edo Seifried.


I dok tužiteljstvo osumnjičene tereti za teška korupcijska nedjela i traži oduzimanje protupravno stečene dobiti Kovačevićeva odvjetnica optužnicu naziva “lažnom, izmišljenom i naručenom”.


Tužitelj se svim snagama trudio da lažima i iskonstruiranim pretpostavkama bez ijednog dokaza, sastavi ovu optužnicu. Međutim, na prvom mjestu je bilo sramoćenje i puštanje u medije iskonstruiranih pretpostavki kao činjenica bez ikakvoga temelja, ističe Kovačevićeva obrana.


Smatraju i da sud neće potvrditi ovu optužnicu, a ako to i učini kažu da će na suđenju “dokazati istinu”. Optužno vijeće Uskokovu optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.