Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ispod hrvatskog prosjeka

Novi sindikat traži povećanje plaća radnika Podravke

Autor: Hina

20.12.2022. 13:51
Novi sindikat traži povećanje plaća radnika Podravke

Foto: Damir Špehar/PIXSELLNovi sindikat zatražio je u utorak povećanje plaća radnika u Podravki jer je ona i dalje ispod prosjeka hrvatske plaće, ocjenjujući da se to može postići tako da se oduzme 80 milijuna od profita i 20 milijuna od fonda za nagrade menadžerima imaju plaće na europskoj razini.


“Smatramo da radnici Podravke zaslužuju znatno povećanje plaće te smo uputili dopis predsjednici uprave Podravke”, rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.


Nisu zadovoljni zadnjim pregovorima u Podravki kojim je postignut dogovor oko povećanja osnovice plaće za 30 kuna (u ukupnoj vrijednosti od 40 milijuna kuna). Smatraju da je potrebna preraspodjela dobiti Podravke radnicima u iznosu od 100 milijuna kuna.
Objasnili su da se do 100 milijuna kuna može doći tako da se oduzme 80 milijuna od profita i 20 milijuna od fonda za nagrade menadžerima te da se to raspodijelili radnicima kroz plaću i ostale dodatke.


Menadžeri imaju plaću od 70 do 80 tisuća kuna dok plaća radnika, kako kažu, nešto malo prelazi minimalac.


“Menadžerske plaće su na razini europskih, dok su radničke plaće ispod prosjeka hrvatske plaće”, istaknuo je Iveković.


Naglasio je da dogovorenih 40 milijuna kuna nije mogući iznos.


“Naši izračuni govore da to nije nikako moguće nego je to puno manji iznos – vjerojatno su uračunali ono što je već uprava prije isplaćivala, a da nije bila obaveza do sada”, kazao je Iveković.


Radnik Podravke Davor Čajković objasnio je da radnici Podravke žive jako loše te da veliki broj mora raditi na crno kako bi preživio.


“Ne znam zašto se radnici ne žele pobuniti – ovaj mjesec su dobili 500 kuna manju plaću”, rekao je.


Iveković je ustvrdio da uprava ne želi podizati radničke plaće jer je to priprema za privatizaciju tvrtke.


Novi sindikat u Podravki djeluje godinu dana i nije reprezentativan, a Iveković tvrdi da je njihova pojava dokaz da postoji potreba za drugačijim načinom djelovanja te da radnicima treba vremena da shvate da se može drugačije.


“Oni sindikat gledaju kroz sindikate u kojima su uključeni zadnjih 20 ili 30 godina i poistovjećuju sve sindikate – misle da se više ništa ne može popraviti te postoji neki srah od posljedica na radnim mjestima”, rekao je Iveković.