Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

HGK

Kazahstan je ključni partner Hrvatske u središnjoj Aziji

Autor: Portal ZL

25.04.2024. 15:46
Kazahstan je ključni partner Hrvatske u središnjoj Aziji

Foto: HGK

Poslovno vijeće Hrvatska – Kazahstan osnovano je tijekom Hrvatsko-kazahstanskog gospodarskog foruma danas u Zagrebu. Osnivanjem vijeća Međunarodna gospodarska komora Kazahstana i Hrvatska gospodarska komora obvezuju se na širenjem suradnje između poduzeća Kazahstana i Hrvatske, promicanje trgovinskih i gospodarskih odnosa i mogućnosti ulaganja, olakšanje pristupa tržištu i izravne razmjene informacija i kontakata između poslovnih zajednica.


„Budući da Kazahstan ima dobar geostrateški položaj, značajne prirodne resurse te s obzirom na to da postoje dobri politički i gospodarski odnosi između EU i Kazahstana, otvara se prilika i za jačanje suradnje hrvatskih i kazahstanskih tvrtki.

Uvjereni smo da je sada pravo vrijeme za ponovnu uspostavu suradnje s kazahstanskim institucijama i u tom smislu veseli nas što smo s Međunarodnom gospodarskom komorom Kazahstana osnovali Poslovno vijeće Kazahstan – Hrvatska u sklopu današnjeg foruma,“ rekao je uvodno Luka Burilović, predsjednik HGK.


Gospodarske komore Kazahstana i Hrvatske potpisale su i Sporazum o razumijevanju u cilju širenja i razvoja obostrano korisne trgovinske, gospodarske i znanstvene suradnje između tvrtki članica komora.„Osim baze resursa, tranzitni potencijal i ljudski resursi Kazahstana pružaju izvrsne mogućnosti za proširenje proizvodnih kapaciteta i isporuku robe u središnju Aziju i Kinu. Želimo potaknuti i razmatranje mogućnosti lokalizacije proizvodnje u Kazahstanu.


Međunarodna gospodarska komora Kazahstana hrvatskim poduzetnicima može pružiti usluge pronalaženja potencijalnih partnera u regiji, podrške projektima te organiziranje B2B i B2G sastanaka,“ rekao je Murat Karimsakov, predsjednik Uprave Međunarodne trgovinske komore Kazahstana.Od ukupnog kazahstanskog izvoza čak 39 posto odlazi u Europsku uniju što čini EU najvećim trgovinskim partnerom Kazahstana. EU je 2022. godine činila gotovo 30 posto ukupne trgovine te zemlje, a EU je i najveći strani ulagač u Kazahstanu.


„Kazahstan je ključni partner Hrvatske u središnjoj Aziji sa značajnim potencijalom u gospodarstvu, energetskoj diversifikaciji, kao i geostrateškim i sigurnosnim pitanjima. Očit je i obostrani interes za proširenjem trgovinske razmjene.


Zato sam uvjeren da će Poslovno vijeće između naših zemalja dati dodatni poticaj unaprjeđenju tridesetogodišnjeg prijateljstva i otvoriti mogućnosti za nove oblike gospodarske suradnje“, izjavio je Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.