Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

NASTAVAK PROCESA

Ina i MOL dobili konačno odobrenje Europske komisije za preuzimanje OMV-a Slovenija

Autor: Hina

20.05.2023. 12:25
Ina i MOL dobili konačno odobrenje Europske komisije za preuzimanje OMV-a Slovenija

Foto: Arhiva ZLIna i MOL dobili su konačno odobrenje Europske komisije za preuzimanje OMV-a Slovenija čiji se završetak očekuje do kraja lipnja, nakon čega će Ina povećati svoj udio u OMV Slovenija sa sadašnjih 7,75, na 33 posto, izvijestila je Ina u subotu. MOL Grupa, čija je Ina članica, dobila je odobrenje Europske komisije čime su ispunjeni svi uvjeti za preuzimanje 92,25 posto udjela u OMV-u Slovenija. Odobrenje dolazi nakon provedene dubinske analize MOL grupe potencijalnog preuzimanja maloprodajne mreže OMV Slovenije.


Kao preduvjet za pozitivnu odluku Europske komisije o preuzimanju OMV-a, MOL Grupa je u ožujku sklopila ugovor o prodaji 39 benzinskih postaja Shellu iz svoje buduće kombinirane maloprodajne mreže u Sloveniji.


Zaključenje transakcije s OMV-om Slovenija očekuje se do 30. lipnja ove godine. Istodobno će se, kažu u Ini, provoditi sporazum između MOL-a i Ine prema kojem će Ina povećati svoj udio u OMV-u Slovenija sa sadašnjih 7,75 posto na 33 posto.
“Preuzimanje poslovanja OMV-a u Sloveniji omogućit će Ini i MOL-u iskorištavanje cjelokupnih proizvodnih, logističkih i rafinerijskih kapaciteta u široj srednjoeuropskoj regiji u većoj mjeri nego danas te će MOL Grupa u partnerstvu s Inom postati drugi najveći igrač na slovenskom tržištu”, kaže se u priopćenju.


Dodaje se kako je “na razini MOL Grupe izraženo uvjerenje da će tržišno natjecanje u Sloveniji dodatno ojačati ovom transakcijom i završetkom popravnih mjera za zaštitu tržišnog natjecanja” jer će , kako se navodi, “pojava jakog drugog igrača izvršiti pritisak na dominantnog pružatelja usluga te će rezultirati boljim cijenama i kvalitetom za sve kupce u Sloveniji”.


Vodeći tržišni udjel u prodaji goriva u Sloveniji trenutačno ima Petrol.