Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

LAKŠA PROCEDURA

Hrvatska omogućila jednostavnije i brže izdavanje dozvola za strane radnike povratnike

Autor: Alenka Juričić Bukarica

17.12.2022. 08:00
Hrvatska omogućila jednostavnije i brže izdavanje dozvola za strane radnike povratnike

Foto: Nina Đurđević/PIXSELLMinistarstvo unutarnjih poslova i poslodavci dogovorili su jednostavnije i brže izdavanje dozvola za strane radnike povratnike. Nakon završetka glavne turističke sezone nastavljen je zajednički rad Ministarstva unutarnjih poslova i poslodavaca kako bi se ubrzalo i olakšalo izdavanje radnih dozvola za strane radnike.


Osnovana je operativna skupina između poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu te HZZ i MUP-a koja je osmislila rješenje koje će značajno pojednostaviti procedure za izdavanje dozvola za takozvane radnike povratnike.


U tu svrhu pripremljena je uputa za policijske uprave i policijske postaje, kao i preporuke za poslodavce za pravilno podnošenje zahtjeva, a kako bi se cijeli postupak olakšao na zadovoljstvo obje strane. U sljedećim danima dostavit će se detaljne upute za prijave za radnike povratnike policijskim upravama, kao i poslodavcima.
Također, početkom siječnja će biti održana radionica na kojoj će se poslodavcima detaljno objasniti model izdavanja dozvola, kao i načini pravilnog podnošenja zahtjeva. U tijeku je i ispitivanje mogućnosti za nadogradnju aplikacije HZZ-a na način da se kroz aplikaciju omogući provjera statusa postupka – je li zahtjev obrađen, kad je izdana radna dozvola i ostale informacije.


Resorni ministar Davor Božinović u informaciji za javnost istaknuo je da je ministarstvo u kratkom roku od inicijative ostvarilo dijalog s predstavnicima poslodavaca u turističkom sektoru, a kako bi se ubrzao i pojednostavio postupak izdavanja dozvola za boravak i rad, posebice za sezonske radnike koji su u Hrvatskoj nekoliko sezona uzastopno.


– Dogovorenim konkretnim mjerama zadovoljni su i poslodavci i naše Ministarstvo i to je put kojim ćemo nastaviti daljnju suradnju. Prva sljedeća takva prilika je već njihovo uključivanje u izradu nove imigracijske politike RH, kazao je Božinović. Zadovoljni su i poslodavci. Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), je o ovim najavama kazala kako se u kratkom roku olakšalo kontinuirano zapošljavanje stranih radnika koji su se ranijih godina dokazali kao kvalitetni radnici.


– Ovim promjenama će se poslodavcima olakšati priprema za turističku sezonu, istaknula je Weber. MUP-u je zahvalio i Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT).


– Poslodavci su iznijeli svoje probleme i prijedloge, a MUP je u najkraćem roku napravio kvalitetne iskorake. Dogovorili smo da ćemo i dalje nastaviti sa zajedničkom suradnjom kako bismo dodatno unaprjeđivali cjelokupan sustav, poručio je Ostojić.