Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

MINISTAR GOSPODARSTVA

Filipović: “Petrol posluje sa 100 milijuna eura dobiti"

Autor: Hina

28.12.2022. 14:39
Filipović: “Petrol posluje sa 100 milijuna eura dobiti

Foto: Davor KovačevićMinistar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ustvrdio je u srijedu da Petrol posluje s dobiti te je odbacio Petolove razloge za današnje zatvaranje benzinskih crpki u Hrvatskoj od podna do 13 sati.


U izjavi za novinare nakon sjednice vijeća za uvođenje eura izvijestio je da se jutros sastao s Petrolovom upravom, te da Petrol traži povećanje trgovačkih marži i ukidanje regulacije cijena.


“Moram reći kako sam neugodno iznenađen takvim ponašanjem Petrola, jer sam osobno komunicirao s Inom prije nekoliko dana, a moji najbliži suradnici s Petrolom, na način da ako dođe do stabilizacije na tržištu Mediterana, da se marže vrate na razinu iz lipnja kada su bile 75 lipa”, kaže Filipović.


Međutim dodaje, “to njima nije dovoljno”.
Ističe da su trgovačke marže u Sloveniji 75 lipa te da se razmatra mogućnost da tolike budu i u Hrvatskoj, ali da bi Petrol htio veće marže.
“Međutim, oni bi htjeli daleko veće marže, marže od jedne kune”, kaže Filipović.


Što se tiče Petrolovih tvrdnji da u Hrvatskoj ne može poslovati u trenutačnim uvjetima, iznio je da je Petrol za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iskazao gotovo 100 milijuna eura dobiti prije kamata, poreza i amortizacije.


“To jasno sugerira da oni nisu ni u kakvim strašnim problemima”, kaže Filipović.


Podsjeća i da u Hrvatskoj nisu ograničene cijene premijskim gorivima čiju cijenu tvrtke mogu formirati kako žele. Ustvrdio je da vlada intervencijama u cijene goriva čuva standard građana. Podsjeća da je lani kupio Crodux za 191 milijun eura.


“Tada su bile druge marže (…) Oni su preuzeli Petrol i imali su tu veliku investiciju koja se ne vreća onim tempom kojim su oni to zamislili, kaže Filipović.


Zaključuje da vlada neće “dopustiti nikome pa ni Petrolu da duboko gura ruku u džep naših sugrađana u vremenima ove teške krize, nego raditi sve da zaštiti građane i gospodarstvo, uz balansirajući odnos s predstavnicima naftne industrije”.


Istaknuo je da je Ina osigurala dovoljne količine naftnih derivata za iduće razdoblje, a da eventualna Petrolova tužba ne bi imala osnovu budući da su svi vladini potezi zakoniti. Petrol je u Hrvatskoj u znak prosvjeda zbog vladinih mjera regulacije cijena goriva u srijedu zatvorio prodajna mjesta od 12:00 do 13:00 sati.


Prodajna mjesta Petrola u Hrvatskoj posluju pod tim brendom i brendom Croduxa. Petrol procjenjuje da je šteta od regulacije naftnih derivata u Hrvatskoj za 2022. godinu koju je pretrpio 45,6 milijuna eura.