Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

REZULTATI STUDIJE

Coca-Colin doprinos hrvatskom gospodarstvu 2,2 milijarde kuna

Autor: Hina

28.11.2022. 16:45
Coca-Colin doprinos hrvatskom gospodarstvu 2,2 milijarde kuna

Foto: PixabayCoca-Colin doprinos hrvatskom gospodarstvu u 2021. godini iznosio je 2,2 milijarde kuna, pokazuje studija o socioekonomskom utjecaju Coca-Cole u Hrvatskoj, predstavljena u ponedjeljak na konferenciji Izvrsnost u izazovima, priopćeno je iz tvrtke Coca-Cola HBC Hrvatska.


“Proizvodnjom i distribucijom svojih proizvoda Coca-Cola izravno i neizravno doprinosi porezima, plaćama i dobiti s ukupno 2,19 milijardi kuna, što je 0,5 posto hrvatskoga BDP-a”, izjavila je glavna direktorica Coca-Cole HBC-a Adria Ruža Tomić Fontana, komentirajući studiju koju je izradila međunarodna konzultantska tvrtka Steward Redqueen.


Dodala je da u svojemu lancu vrijednosti Coca Cola u Hrvatskoj podržava 7.050 radnih mjesta, što je 0,4 posto ukupnoga broja radnih mjesta u Hrvatskoj.
Studija je pokazala da Coca-Cola zapošljava gotovo četvrtinu radnika u industriji bezalkoholnih pića, a svako radno mjesto podržava dodatnih 14 radnih mjesta u hrvatskom gospodarstvu.


Prema podacima iz studije, u 2021. godini Coca Cola je u Hrvatskoj 2021. godine surađivala s 32.164 kupca i 686 dobavljača te osigurala 0,8 posto ukupnog iznosa poreznih doprinosa uplaćenih u Hrvatskoj.


Coca-Cola je 2012. godine uvela praksu redovitih objava socioekonomskih studija izrađenih po međunarodnoj priznatoj metodologiji koja omogućava praćenje napretka i usporedbe.


Potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Davor Butković na prezentaciji studije je izjavio da je postizanje izvrsnosti zahtjevno u normalnim, a još više u kriznim vremenima.


Potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica u svojoj je video poruci rekla da stvaranje bolje budućnosti, poticajnog poduzetništva i postizanje izvrsnosti ne dolaze sami od sebe.