Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

SPORNA UREDBA

Gong traži ocjenu ustavnosti odluke o zatvaranju Markova trga

Autor: Hina

27.07.2023. 11:40
Gong traži ocjenu ustavnosti odluke o zatvaranju Markova trga

Foto: Patrik Macek/PIXSELLUdruga Gong podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti odluke po kojoj je Markov trg preko tisuću dana zatvoren za javnost, izvijestila je u četvrtak ta građanska inicijativa. Gong od Ustavnog suda traži da ispita ustavnost i zakonitost  dopunjene Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja prema kojoj je Markov trg štićeni prostor zatvoren za slobodno okupljanje i kretanje.


Podsjećaju da je Markov trg zatvoren za građane metalnim ogradama, gotovo tri godine nakon napada na zgradu Vlade kojeg je 12. listopada 2020. izvelo Danijel Bezuk.


Upozoravaju da je trg ostao trajno zatvoren za javnost bez pravog objašnjenja iako županijsko državno odvjetništvo ni nakon gotovo godinu dana izvida nije prikupilo podatke o tome da su u napadu sudjelovale druge osobe.
”Premda prosvjedi nisu zabranjeni, za njihovo održavanje nije se oslobodilo više od 400 metara četvornih, što raspršuje prosvjednike po okolnim ulicama i time ih udaljava od onih do kojih su došli kako bi im prenijeli svoju poruku”, navodi Gong.


Građanska inicijativa pritom ocjenjuje da nije precizno dokazano zašto je nametnuto takvo ograničenje okupljanja, kao i slobodno kretanje građana po povijesnom trgu, kada sa sigurnosnog aspekta, odnosno ponavljanja napada, nema adekvatnih procjena ili dokaza o povećanom riziku.


”Stanarima Gornjeg grada otežano je kretanje po svojoj četvrti i time narušena kvaliteta života, a sama četvrt čini povijesno središte glavnog grada i turističku atrakciju, koja je ovakvim sigurnosnim režimom kakav prije nikad nije bio uveden, narušena na neodređeno vrijeme”, stoji u priopćenju.


Inicijativa smatra da osiguranje institucija zakonodavne i izvršne vlasti treba organizirati tako da taj prostor istodobno bude otvoren i za slobodno okupljanje.


”Javnost ima puno pravo znati sve činjenice o razini opasnosti, osim onih koje moraju ostati tajne, kako bi se doista osiguralo da svako ograničenje prava na slobodno okupljanje ispred Vlade, Sabora i Ustavnog suda bude jasno obrazloženo i strogo ograničeno”, zaključio je Gong.