Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Glina, zemlja i dobre bakterije za čisto more

Autor: Ante Vidović

02.11.2012. 23:00
Glina, zemlja i dobre bakterije za čisto more

Foto: Marin GOSPIĆKugle su proteklih nekoliko tjedana zamijesili mladi Pažani, držeći se pritom japanske recepture koju je otkrio dr. Teruo Higa, sa sveučilišta u Okinawi


Djeca Paga i njihovi odrasli sugrađani bacila su jučer u gradsku uvalu 11.000 biokugli za čišćenje mora. Velikom ekoakcijom Pažani su stali uz bok stanovnika iz 150 zemalja svijeta koji na isti način posljednjih četrdeset godina brinu o očuvanju morskih staništa. Kugle su proteklih nekoliko tjedana zamijesili mladi Pažani, držeći se pritom japanske recepture koju je otkrio dr. Teruo Higa, sa sveučilišta u Okinawi. Miješaju se glina i zemlja s koktelom dobrih bakterija u tekućini. Akciju je organizirala Udruga Bataha uz podršku Grada Paga.
– Iduće godine bacit ćemo 20.000 biokugli, a za dvije 30.000. Kuglice bacamo u naš kanal gdje je cirkulacija mora narušena zbog mostova pa mi sada dodajemo ono što je prije priroda sama donosila. Vojska dobrih bakterija jede loše bakterije i, što je najbolje od svega, pretvara ih u hranu za ribe, rakove i školjke. Naglasio bih kako ovo ni u kojem smislu nije štetno za more, kaže Marko Kavić iz Udruge Bataja.
– u našoj uvali imamo dvije plave zastave što je dokaz jedne visoke razine čistoće mora. Ovom akcijom i upotrebom japanske tehnologije pokazujemo da želimo da tako ostane i u budućnosti, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.