Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

FOTOGALERIJA: Gotovo 1.500 Zadrana uživalo u 20.000 ribljih zalogaja

03.02.2018. 11:35
FOTOGALERIJA: Gotovo 1.500 Zadrana uživalo u 20.000 ribljih zalogaja


Gotovo 1.500 gostiju uživalo je u petak  na Gala večeri  4. Tuna, Suhi & Wine festivala u Arsenalu gdje su imali priliku kušati raznovrsne sushije te ostale morske delicije pripremljene u režiji najboljih hrvatskih i zadarskih chefova.
Ove godine u organizaciji festivala nije sudjelovao dosadašnji partner Kali tuna, već je tuna stigla iz tunogojilišta Pelagosa i Jadran tune generala Ante Gotovine i njegova partnera Milana Mandića.
Večer je, kao i do sada okupila mnoštvo ljudi koji su htjeli isprobati riblje specijalitete te jela koja u Zadru nemaju priliku često jesti. Iako je ove godine izostao kuharski show čišćenja i rezanja te pripreme tune, kao što se to radilo prijašnjih godina, hrvatski kuhari to su nadoknadili kreativnošću i maštovitošću pripreme tune na „bezbroj“ načina. Na stolovima su se tako našla jela koja su pripremile brojne kuharske ekipe zadarskih, ali i hrvatskih restorana, a u pripremu su bili uključeni i učenici Hoteljersko turističke i ugostiteljske škole. Prema procjeni na stolovima u prizemlju i na katu bilo je gotovo 20.000 ribljih zalogaja.
Naime, večer prije same gala večere chef Tomislav Begić sa svojim je pomoćnicima i učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole spremio šest tisuća sushija, što je samo dio onoga što se jelo u petak.
Rolice maki tune, maki lososa, uramaki lososa i avokada, uramaki tune i svježeg krastavca, nigirija s tunom, lososom i ebi kozicama, potom negitoro kosana tuna s mladim lukom, mini hobotnica te goma vakame salata – bili su u ponudi „Ginger Sushija“, poznatog zagrebačkog restorana koji nudi i promovira sve popularnija japanska jela. Ovaj restoran je od prošle godine partner zadarskog „Tuna, Sushi & Wine Festivala.
Ovako impozantni broj sushija napravljeno je uz pomoć „Fujiseiki“ aparata koji prethodno pripremljenu rižu oblikuje u prepoznatljive sushi oblike. Ipak, završni korak dali su kuhari iz „Gingera“, kao i zadarski učenici.
Posjetitelji su mogli uživati i u specijalitetima poznatih hrvatskih šefova. Vrhunski hrvatski chefovi Hrvoje Zirojević i Josip Vrsaljko pokazali su raznovrsne načine pripremanja tune pa su se tako na štandovima našli razni tartari, želirani brudeti, burgeri od ribe i liganja i pašetete i drugo. Uz njih, svoje specijalitete predstavio je i chef biogradske Ilirije Ante Kulaš, kao i japanski majstor sushija Motohiko Mochizuki iz zagrebačkog restorana „Takenoko“, kao i mnogobrojni zadarski restorateri čiji specijaliteti ničim nisu zaostajali.
Dobru atmosferu držao je voditelj večeri Luka Bulić, koji je imao i kratki glazbeni program u kojem je imitirao neke od najvećih zvijezda estrade. Tako su s pozornice u Arsenalu, između ostalih, zapjevali Ibrica Jusić, Arsen Dedić, Kemal Monteno…
Uz hranu, koja je sama po sebi bila zvijezda večeri, još jedna velika novost i zanimljivost bio je jedinstveni performance izrade ikebane od leda  Kazuyukija Nihashija, jednog od najpoznatijih izvođača ove umjetničke forme u dalekom Japanu.
Nakon programa okupljene posjetitelje zabavljao je bend Jeremiah's, koji su odličnom svirkom rasplesali brojne Zadrane.