Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

više od 500 izlagača

FOTO Evo kako se Ličko-senjska županija predstavila na sajmu Viroexpo

Autor: Hina

17.02.2023. 20:33
FOTO Evo kako se Ličko-senjska županija predstavila na sajmu Viroexpo

Foto: ViroexpoNa 26. međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede – Viroexpo 2023. predstavlja se više od 500 izlagača, a sajam je u petak otvorio premijer Andrej Plenković koji je istaknuo kako Viroexpo dobro pozicionira grad Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju u gospodarskom i poduzetničkom duhu.


Na Viroexpou se od petka, 17. veljače pa do nedjelje, 19. veljače na više od 21 tisuću četvornih metara vanjskog i unutarnjeg izlagačkog prostora predstavlja više od 500 izlagača iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Srbije, Makedonije, Italije, Austrije, Azerbajdžana. Zemlja partner je Bosna i Hercegovina, a županije partner Ličko-senjska.

“Ovo je prvi sajam koji se održava u Virovitici, a da smo dodatno osnažili svoj međunarodni položaj nakon što smo 1. siječnja ove godine ušli u šengenen i euru područje.


Šengenski prostor za stanovnike uz mađarsku granicu daje ogromnu novu vrijednost, kao i za mađarske prijatelje koji dolaze u Hrvatsku”, rekao je Plenković.Premijer je podsjetio i na mjere kojima je država odgovorila na pandemiju koronavirusa i energetsku krizu zbog ruske agresije na Ukrajinu.


Najavio je tri strateške teme kojima će se u idućem razdoblju baviti hrvatska Vlada.“To su globalna tema klimatskih promjena i energetska politika koje će biti spojene u zajedničku, a koja treba osigurati energetsku sigurnost i manje fosilnih goriva.


Zatim digitalna transformacija u svim segmentima poslovnoga sektora te demografska revitalizacija”, rekao je.


Istaknuo je i važnost sinergije nacionalne i lokalne politike te stvaranje preduvjeta i atmosfere u društvu za okvir ulaganja koja će Hrvatsku dovesti do manje transfera iz ruralnog u urbana područja i manje odlazaka iz Hrvatske.“Za te nam namjene na raspolaganju stoje značajna sredstva iz nacionalnih proračuna i privatnih investicija. Nikad nismo imali više financijskih pologa i potpora financijskih institucija zato što smo došli na radar svih onih koji s nama žele poslovati.


Dolazak međunarodnih izlagača na ovaj skup, zajedno s njihovim veleposlanicima, govori o privlačnosti Hrvatske i njenom promijenjenom položaja”, rekao je premijer, kojega veseli i što se na Viroexpou osjeti dobro i pozitivno ozračje među proizvođačima i gospodarstvenicama.Zemlja partner ove je godine Bosna i Hercegovina, što premijer smatra važnim s obzirom i na jučerašnji posjet predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto Zagrebu, a podsjetio je i kako je Hrvatska prvi vanjskotrgovinski partner te drugi ulagač u BiH.“Najnoviji upućuju da bi robna razmjena mogla biti vrijedna gotovo četiri milijarde eura, što znači da je suradnja nakon epidemije koronavirusa intenzivirana.


Siguran sam da će prisutnost BiH poduzetnika i proizvođača danas činiti dio mozaika te suradnje”, rekao Plenković.I predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić je naglasio povezanost Hrvatske i BiH, ne samo kroz graničnu povezanost, već i gospodarstvo i izvrsne rezultate ostvarene u vanjskotrgovinskoj razmjeni.


Na Viroexpu je i jaka delegacija Ličko-senjske županije predvođena županom Ernestom Petryjem. Premijer Andrej Plenković posjetio je njihov štand.U ime Ličko-senjske županije na otvorenju sajma nastupila je Ženska klapa “Senjkinje” iz Senja i HKUD “Degenija” iz Gospića.


Inače, na otvorenju Viroexpoa su bili i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, kao i brojni predstavnici Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice, predstavnici komora i gospodarstvenici.U okviru sajma održat će se i brojna stručna predavanja za poljoprivrednike, gospodarstvenike, poduzetnike i obrtnike, primjerice o nedostacima radne snage, izazovima proizvodnje vina, lješnjaka i meda, kao i okrugli stolovi i panel rasprave, npr. o utjecaju klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju, o optimizaciji gospodarenja tlom i prilagodbi agroekosustava i agrotehničkih mjera klimatskim promjenama, itd.U okviru sajma Udruga vinogradara i voćara “Sveti Vinko” Virovitica je, u suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom, je ocijenila 239 uzoraka mladih vina od kojih se 47 okitilo zlatom.