Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Afera softver

Europski tužitelj podigao optužnicu protiv Žalac i još trojice

Autor: Hina

29.12.2022. 12:18
Europski tužitelj podigao optužnicu protiv Žalac i još trojice

Foto: Patrik Macek/PIXSELLUred europskog javnog tužitelja (EPPO) podigao je optužnicu protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac, bivšeg ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica te poduzetnika Marka Jukića i Mladena Šimunca, osumnjičenih da su oštetili EU i RH za više od 1,3 milijuna eura.


EPPO je, ne navodeći identitete okrivljenika, u četvrtak izvijestio kako je bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac optužena za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem.


Jukić, Šimunac i bivši ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Petric optuženi su za zloporabu položaja i ovlasti, a Jukićeve i Šimunčeve tvrtke Ampelos i Micro project za poticanje na to kazneno djelo,
Ured europskog javnog tužitelja u Zagrebu precizirao je kako je tijekom 2017. i 2018. tadašnja ministrica Žalac pokrenula postupak javne nabave za nabavku informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem te je, u dogovoru s drugookrivljenim, poduzela više radnji radi osiguravanja povlaštenog položaja njemu i njegovim tvrtkama.


Žalac je, među ostalim, okrivljena da je neosnovano povećala procijenjenu vrijednost nabave tog informacijskog sustava te odlučila provesti pregovarački postupak nabave bez objave javnog poziva, a tijekom tog postupka tvrtke povezane s drugookrivljenim pozvane su da dostave svoje ponude.


Europski tužitelj napominje da je Žalac u to vrijeme ujedno bila i predsjednica Upravnog vijeća SAFU-a, nadležna za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a, te autoritetom svoga položaja naložila Petricu da osigura kako dokumentacija prethodne kontrole te nabave ne bi dovodila u pitanje odabrani pregovarački postupak nabave.


Žalac i poduzetnici ustrajavali na ugovorima


“Iako je primjena ovog postupka očito predstavljala kršenje zakona o javnoj nabavi, ravnatelj SAFU-a pristao je slijediti traženje bivše ministrice”, navode iz EPPO-a u priopćenju.


Dodaju kako su Žalac i dvojica poduzetnika tijekom 2018. nastavili poduzimati radnje zbog dodjele ugovora njihovim tvrtkama, iako je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u listopadu 2017. poništila natječaj zbog kršenja zakona o javnoj nabavi.


Naposljetku, nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, Ministarstvo regionalnog razvoja sklopilo je kupoprodajni ugovor za nabavu informacijskog sustava s Jukićevom i Šimunčevom tvrtkom. EPPO naglašava da je odlukom bivše ministrice cijena nabave nerealno određena u iznosu od 1,73 milijuna eura, iako bi realna cijena tog sustava iznosila otprilike 360.000 eura.


Prema tvrdnjama EPPO-a, 1,73 milijuna eura s PDV-om uplaćeni su na račun tvrtke trećeokrivljenog, nakon čega je dio novca prebačen na račune drugo i trećeokrivljenog, kao i na račune njihovih tvrtki, te je potom dio uplaćenog novca podignut u gotovini.


EPPO ističe da je proračun EU oštećen za najmanje milijun eura, dok je hrvatskom državnom proračunu pričinjena šteta od gotovo 300.000 eura. Tužiteljstvo je preciziralo kako je drugookrivljeni pribavio protupravnu imovinsku korist od 278.717 eura, trećeokrivljeni 272.081 eura, petookrivljena tvrtka 465.674 eura, a šestookrivljena ukupno 351.715 eura.