Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SLUČAJ POGODOVANJA

Europski javni tužitelj podigao optužnicu protiv djelatnice HAMAG-a

Autor: Hina

02.03.2023. 12:32
Europski javni tužitelj podigao optužnicu protiv djelatnice HAMAG-a

Foto: Željko Hladika/PIXSELLUred europskog javnog tužitelja (EPPO) podigao je optužnicu protiv Magdalene Dovečer i njezinog ujaka Tihomora Pajića, kojem je kao zaposlenica Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) navodno namjestila natječaj vrijedan 113 tisuća eura.


EPPO je, ne navodeći identitete okrivljenika, u četvrtak izvijestio kako se Dovečer tereti za nezakonito pogodovanje, a Pajić za poticanje na nezakonito pogodovanje.


Tužiteljstvo je priopćilo kako se Dovečer sumnjiči da je na Pajićevo traženje namještala natječaj “Grafičko oblikovanje i izrada promotivnih materijala” u sklopu projekta “Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICRO-a”, financiranog sredstvima EU u vrijednosti od 113 tisuća eura.
Dovečer je, ističu u EPPO-u, osigurala da se ugovor o javnoj nabavi, bez obzira na zaprimljene ponude drugih ponuditelja i sukladno njihovom dogovoru, dodijeli njenom rođaku Pajiću kao vlasniku obrta za grafički dizajn.


Dodaju kako je unatoč pogodovanju u postupku javne nabave, kao i ustrajanju Dovečer na odabiru Pajićevog obrta, čak i nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila njezinu prvotnu odluku, na kraju  odabran drugi ponuditelj usluga grafičkog dizajna.


Mediji su nakon uhićenja Dovečer i Pajića u rujnu 2022. Izvijestili kako je optužena, na prijedlog Gradskog odbora HDZ-a Grada Čakovca, izbačena iz te stranke i prije no što se EPPO oglasio o pokretanju istrage.