Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Dugogodišnja istraga

EUROPOL i policija u BiH razbili veliku kriminalnu skupinu, 38 uhićenih

Autor: Hina

22.06.2023. 18:28
EUROPOL i policija u BiH razbili veliku kriminalnu skupinu, 38 uhićenih

Foto: Arhiva NLKriminalna mreža koja je imala 38 članova identificirana je i razbijena u suradnji bosanskohercegovačkih policijskih tijela i EUROPOL-a, potvrdili su u četvrtak iz sjedišta te policijske agencije EU-a u Den Haagu.


Kako je pojašnjeno u priopćenju, u istrazi koja je trajala od 2021. godine otkrivena je skupina koja se bavila krijumčarenjem droge i oružja, pranjem novca i bila je povezana s korupcijom a djelovala je na zapadnom Balkanu i Južnoj Americi.


EUROPOL je otvorio istragu operativnom analizom komunikacija kriminalaca kriptiranim mrežama SkyEcc i ANOM a potom je u nju uključena i policija Njemačke te BiH.
Policijska operacija je okončana 19. lipnja kada je uhićeno šest osoba čime je ukupni broj privedenih povećan na 38.


Osam uhićenih djelovali su kao zaposlenici i dužnosnici u različitim tijelima vlasti i agencijama u BiH.


Njemačka je policija uhitila jednu osobu “velikog značaja” i izručila je BiH.


U policijskim je racijama zaplijenjeno oko 300 kilograma kanabisa te nekretnine i gotov novac ukupne vrijednosti šest milijuna eura.


Informaciju o ovoj operaciji EUROPOL je objavio na dan kada je u BiH nakon deset godina čekanja napokon profunkcionirao ured za vezu s tom agencijom.


“Časnik za vezu BiH pridružit će se velikoj zajednici od gotovo 300 časnika za vezu, koji predstavljaju više od 45 zemalja, i već borave u sjedištu EUROPOL-a”, stoji u izjavi u kojoj je istaknuto kako će to biti značajan doprinos zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala.