Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

"PREVENTIVNE MJERE"

EU privremeno zabranio uvoz ukrajinskih žitarica u 5 država članica

Autor: Hina

02.05.2023. 19:29
EU privremeno zabranio uvoz ukrajinskih žitarica u 5 država članica

Foto: PixabayEuropska komisija u utorak je privremeno, do 5. lipnja, zabranila uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine u pet zemalja članica EU-a, s tim da će ti proizvodi i dalje moći prolaziti preko tih zemalja i biti u slobodnom prometu u svim drugim članicama te ići dalje u izvoz.


Komisija navodi da je riječ o “privremenoj, preventivnoj mjeri”, koja je nužna s obzirom na iznimne okolnosti ozbiljnih logističkih uskih grla u pet država članica – Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj.


Istodobno, Bugarska, Mađarska, Poljska i Slovačka obvezale su se da će ukinuti jednostrane mjere koje su donijele o zabrani uvoza pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine. Rumunjska nije uvodila jednostrane mjere.
“Cilj je ublažiti logistička uska grla u vezi s ovim proizvodima u Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj. Mjere stupaju na snagu 2. svibnja i trajat će do 5. lipnja 2023. godine”, navodi Komisija.


Tijekom tog razdoblja ti proizvodi bit će i dalje u slobodnom prometu u svim državama članicama Europske unije osim navedenih pet država članica na prvoj crti. Ti proizvodi mogu i dalje biti u tranzitu preko teritorija tih pet država članica putem zajedničkog carinskog provoznog postupka.


U ovih pet država članica moći će se uvoziti žitarice samo ako su namijenjene tranzitu u druge članice Unije ili u treće zemlje.


EU je prošle godine privremeno, do 5. lipnja ove godine, ukinuo carine na sav uvoz iz Ukrajine. Riječ je o mjeri koja je uvelike pomogla ukrajinskom gospodarstvu suočenom s razornim ratnim posljedicama. Prošlog petka članice EU podržale su jednogodišnje produljenje uredbe prema kojoj je EU ukinuo carine na ukrajinsko žito. Sada to treba potvrditi Europski parlament, a zatim i Vijeće EU-a.


Ukidanje carina na ukrajinske proizvode izazvalo je u pojedinim državama članicama pad cijena tih proizvoda, zbog čega je buknulo nezadovoljstvo domaćih proizvođača. Također je prouzročilo logističke probleme, između ostalog zbog spekulativnih razloga jer su tvrtke jeftinu ukrajinsku robu skladištile čekajući bolje cijene na tržištu.


Komisija je još ranije odobrila financijsku pomoć kako bi pomogla poljoprivrednicima u tih pet zemalja članica.


Komisija navodi da je spremna produljiti zabranu i nakon 5. lipnja bude li i dalje izvanredna situacija na tržištu tih zemalja.


Komisija je donijela ovu mjeru nakon što je u prošli petak postignut dogovor između tih pet država članica i Ukrajine.