Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Nastavakposjeta

Ekologija kao temelj uspješne priče o Razvojnom centru Ličko-senjske županije

Autor: Marin Smolčić

25.03.2023. 10:53
Ekologija kao temelj uspješne priče o Razvojnom centru Ličko-senjske županije


U nastavku obilska Like i Gospića zastupnik u EU parlamentu Karlo Ressler je sa suradnicima u pratnji župana ličko-senjskog Ernesta Petrryja jučer je najprije obišao Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu. Kako je pri tome rekao riječ je o znanstveniku koji je zadužio čovječanstvo i čije zasluge svakako valja valorizirati  kao istaknuti turistički brend.


U večernjim satima upriličen je posjet Razvojnom centru Ličko-senjske županije gdje posjetitelje primio ravnatelj ove ustanove Mile Milković sa suradnicima. Nakon razgledavnja postrojenja i hladnjača Ressler je ustvrdio kako je riječ o resursu čije vrijeme tek dolazi. Ovih dana se u Razvojnom centru priprema pekmez od malina najvećeg ličkog voćara Dragana Šopa iz Ličkog Osika. Ravnatelj Centra Mile Milković u svojoj izjavi je istaknuo nekoliko vrlo važnih aktivnosti ustanove koja je tehnološki „produljena ruka ličkih OPG-a.“


– Ove zime smo osim vrlo uspješne prerade voća u pekmeze  i džemove po prvi puta, vrlo uspješno proizvodili čips od jabuka koji je već postao hit i sastavni dio granula. Jabuke koje smo prerađivali su iz zajamčeno ekološkog uzgoja, upravo kao i maline za pekmeze i šljive koje smo sušili, rekao je Šopa.
Posjetitelji su se također zanimali za našu tehnologiju i proizvodnju tzv. želiranih prerađevina, ali je trenutno najveći hit prerada ovčje vune u pelete, odnosno u gnojivo. S ovim poslom se inače vrlo usoješno bavi Ante Jerkov iz Otočca koji je u ovom vidu prerde vune postigao vrlo zapažene rezultate.


Našeg EU zastupnika svakako je najviše dojmila ekološka komponenta svih ovih tehnologija i proizvoda, dakle nešto na čemu počiva sadašnjost i budućnost Europe u smislu proizvodnje i prerade voća, povrća i mnogih  ostalih prerađevina, zaključio je ravnatelj Razvojnog centra Ličko-senjske županije Mile Milković.


Ova ustanova u svojem radnom sadržaju ima i modernu punionicu meda, još jednog zajamčeno ekološkog proizvoda s ličkih i primorskih livada i šuma.